Reacția ministrului Educației, după ce mai mulți profesori de la examenul de titularizare au reclamat lipsa posturilor disponibile
Pauza de la şcoala clasică pare să le fi priit profesorilor care s-au prezentat la examenul de titularizare în acest an. Aproape 60% dintre aspiranţii la catedră au luat note peste 7, iar 239 dintre ei, chiar 10. Cifre record practic. Chiar şi aşa, la contestaţii a fost coadă azi, pentru că o notă mare nu le asigură automat un post definitiv în învăţământ. Tinerii se plâng că nu sunt primiţi la catedră, iar posturile rămân mereu ocupate de cei "cu experienţă".
- 239 de profesori au obținuta nota maximă la examenul de titularizare.
Peste 14 mii de candidați se laudă cu note între 7 şi 9.99. Record pentru ultimii ani în sistemul de învăţământ, în condiţiile în care, de la an la an, procentul de note peste 7 devenea tot mai mic. Cei mai fericiți au fost cei care au depășit acest prag.
239 de candidați au obținut media 10, față de anul trecut când cei cu media 10 nu erau nici măcar o sută. Cele mai mare note s-au înregistrat în județele Cluj, Brașov și Dolj.
64,43 la sută dintre candidați au obținut note între 7 și 9.99, ceea ce le-ar putea asigura loc în sistemul de învățământ bucureștean.
Sau nu. Pentru că, chiar dacă au note de trecere, nu există suficiente posturi pentru toţi cei care vor să intre în sistem. Ionuț și Rareș sunt profesori de educație fizică și sunt dezamăgiți de rezultate, deși au luat note aproape de 9. Așa că au depus contestație: "Poate ne vede doamna ministru. Ce părere are dumneai că, din trei subiecte, două sunt de teorie? Ce părere aveți despre faptul că sunt cinci posturi și 200 și ceva de candidați? De ce au directorii posibilitatea să nu scoată locuri la concurs? E o bătaie de joc, o mizerie în care ne complacem cu toții".
Am întrebat-o pe Monica Anisie despre problema posturilor. Decizia e la Consiliul de Administrație al școlii, spune ministrul.
Monica Anisie, ministrul Educației: Fiecare unitate de învățământ scoate postul la concurs. Nu sunt pentru toate disciplinele. Au foarte multe posturi scoase la concurs pentru o perioadă determinată.
Pentru perioada determinată au fost într-adevăr peste 14.600 de locuri. Doar că aici profesorii nu pot fi decât suplinitori, indiferent de nota luată la titularizare. Pentru un post definitiv, mai puţin de 5000 de posturi au fost scoase la concurs. Cea mai mare concurență este pentru posturile de educatoare, învățătoare, educație fizică și limbi străine.
Repartizarea candidaților pe posturile vacante se va face în ordinea descrescătoare a notelor în ședințe publice organizate între 12 și 14 august.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰