Video Profesorii se tem de evaluările pe care le vor primi de la elevi. Cum comentează întrebările din formularul de feedback
La final de semestru, se întoarce roata. Elevii dau note profesorilor. Totul într-un chestionar în care îi evaluează în funcţie de mai multe criterii. Criterii care profesorilor li se par interpretabile. Aşa că nu prea sunt încântaţi de evaluarea pe care ar urma să o primească.
Sunt câteva dintre spaţiile pe care un elev trebuie să le completeze la finalul fiecărui semestru. Sistemul de notare este de la 1 la 5 pentru fiecare profesor de la clasă. Iar cei care vor raspunde sunt elevii de gimnaziu şi liceu.
Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Elevilor: Se întâmplă ca profesorii să abuzeze psihic si fizic in unele cazuri elevii si ne-am dorit ca elevii sa poata trage un semnal de alarma intr-un mod anonim.
Elevii vor anonimat, Ministerul vrea îmbunătăţirea relaţiilor cu profesorii
Doar că elevii nu prea vor să-şi asume răspunsuri sincere, decât dacă e sub anonimat.
Elev: Da, sunt și profesori nasoli. Cu anonimat sigur dacă află profesorii de noi... e aiurea.
De altă parere e Ministerul Educaţiei, care crede că aşa s-ar putea îmbunătăţi relaţiile dintre elevi şi profesori.
Radu Szeleky, secretar de stat MEN: Nu cred ca ar trebui sa se teama ca le recunoaste scrisul atata timp cat feedbackul este dat in mod civilizat constructiv. Este o obligatie de a colecta feedback.
Profesorii se simt atacaţi
Iar feedbackul a şi venit. De la profesori, care se simt atacaţi şi cred că întrebările sunt tendentioase. Aşa că vor si ei un chestionar.
Laviniu Lăcustă, președinte USLIP Iași: Elevii sunt interesați de disciplina predată. În timpul orelor de curs elevii fac și alte activități? Va simțiți în siguranță și confortabil la școala? Puțin in oglinda cu întrebările puse de Ministerul Educatiei...
Profesorii cred că există riscul ca răspunsurile elevilor la chestionar să fie mai degrabă în funcţie de simpatii personale.
Ivașcu Ion, profesor Educație fizică: Nu avem nimic împotrivă, da ar trebui sa fie obiectiv și măsurabil. Poate anumiți profesori sunt foarte obiectivi și la notare și la predare și anumiți elevi pot interpreta acest lucru.
Ideal este ca elevii sa completeze formularul online, iar rezultatele sa ajunga direct la profesorul vizat. Inainte de asta, dirigintele este cel care face un raport general pentru elevii lui. Răspunsurile nu se centralizează la nivel naţional.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰