Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Soluţia legală pentru părinţii care nu sunt de acord cu contractul educaţional. Ce îi sfătuieşte un avocat

E revoltă în rândul părinţilor, după ce şcolile îi obligă la început de an să semneze contractul educaţional, altfel riscă amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei. Una dintre clauze a stârnit o adevărată isterie: cea prin care şcoala are dreptul să sesizeze instituţiile statului dacă va considera că elevul este în pericol acasă, în familie. Avocaţii îi liniştesc însă pe părinţi: nimeni nu-i poate obliga să semneze documentul controversat.

de Mădălina Iacob

la 16.09.2024 , 20:40

Intenţiile din spatele contractului educaţional sunt dintre cele mai bune. Pe lângă drepturi, sunt prevăzute mai multe obligaţii: fără jigniri, violenţe, proteste, consum de droguri ori alcool în şcoală şi fără telefoane mobile la ore. Părinţii trebuie să semneze şi pentru a se asigura de prezenţa copilului la cursuri şi a răspunde în cazul în care elevul distruge bunurile şcolii. Însă dacă refuză, riscă o amendă între 1.000 şi 5.000 de lei.

Revolta părinţilor în controversa contractului educaţional

Dincolo de răspunderea contravenţională, ce îi revoltă cel mai tare pe părinţi este punctul legat că şcoala are dreptul să seseizeze Protecţia Copilului dacă observă probleme de natură psihică ori fizică ale copilului. Ba mai mult, un alt alt punct dezbătut este că părinţii trebuie să îşi dea acordul privind serviciile de consiliere şcolară pentru copii. 

Articolul continuă după reclamă

"În primul moment trebuie discutat cu părinţii indiferent cât este de grav ce sesizăm. Nu îl văd o dată că ar fi venit vânăt, nu îl văd o dată că e temător, mă apropii de el şi se retrage", explică Daniela Voinea, director la şcoala "Sf. Voievozi".

Pe acelaşi subiect

"Este un abuz ăsta, este nelegal. Te obligă, nesemnând să te amendeze, este total nepotrivit. Dacă se întâmplă ceva cu copilul acasă, să semnez ca statul să imi ia copilul, iar aşa ceva este absurd. Practic suntem strânşi cu uşa şi nu mi se pare ok", spune un părinte.

Explicaţiile Ministerului Educaţiei

Ministerul Educaţiei transmite părinţilor că document nu afectează exercitarea drepturilor părinteşti. 

"Din punctul nostru de vedere, este o temere nejustificată, întrucât contractul educaţional a existat şi până acum. Facem precizarea că el nu afectează autoritatea părintelui asupra copilului. În toate ţările civilizate, dreptul la educaţie al copilului trebuie protejat. Asta este obligaţia statului român", a declarat Sorin Ion, secretar de stat, Ministerul Educaţiei.

Juriştii însă au altă opinie. Contractul este nul din punct de vedere legal. "Faptul că există această amendă este ameninţare. Din punct de vedere juridic putem să considerăm că se dezincriminează şi legalizează ameninţarea. Orice contract, indiferent de natura sa, trebuie să aibă ca să fie valabil, consimţământul, trebuie să fie liber exprimat şi neviciat", explică Marina Alexandru, avocat.

Unii dintre părinţi au găsit deja o alternativă. Semnează, dar în termenii lor. "Să spună acolo sub semnatură: sunt ameninţat cu amenda dacă nu semnez, iar semnătura şi consimţământul meu nu sunt liber exprimate. Îşi supraanulează şi le foloseşte ca probă în instanţa de judecată", adaugă Marina Alexandru, avocat. 

Ministerul transmite că acest contract poate fi completat de directori cu propriile reguli. Ţinuta decentă este unul dintre punctele cele mai controversate. "O culoare a şcolii, un tricou, o cămaşă, cu insigna şcolii tipărită, fustele să fie deasupra genunchiului, dar 3-5 cm chiar e suficient, decolteurile foarte adânci haideţi să le folosim sâmbăta, duminica. Exclus blugii rupţi", spune Daniela Voinea, director la şcoala "Sf. Voievozi". Unghiile prea lungi sau machiajul strident sunt, de asemenea, interzise în unele şcoli. 

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Educaţie » Soluţia legală pentru părinţii care nu sunt de acord cu contractul educaţional. Ce îi sfătuieşte un avocat