Temele de vacanţă, subiect de controversă. Elevii se plâng că nu mai au timp liber
Pentru mulţi elevi, vacanţa este cea mai aşteptată parte dintr-un an şcolar. Deseori, însă, pauza de la învăţătură devine mai degrabă o corvoadă atunci când momentul de relaxare vine la pachet cu temele.
Pentru mulţi elevi, vacanţa este cea mai aşteptată parte dintr-un an şcolar. Deseori, însă, pauza de la învăţătură devine mai degrabă o corvoadă atunci când momentul de relaxare vine la pachet cu temele. Copiii ajung să îşi petreacă mare parte din vacanţă rezolvând diverse exerciţii, chiar dacă există un ordin de ministru care interzice temele de vacanţă. Psihologii trag un semnal de alarmă şi spun că îmbinarea lucrului cu odihna este esenţială.
În strânsă legătură cu învăţământul se află dicţionarul explicativ al limbii române. La o simplă căutare în DEX aflăm că termenul vacanţă înseamnă perioadă de odihnă. Asta în teorie, pentru că în practică. nu se aplică şi în cazul elevilor.
Noţiunea temelor de vacanţă este una bine împământenită, deşi în teorie este interzisă.
De altfel, psihologii recomandă atât părinţilor, cât şi profesorilor să fie atenţi la comportamentul elevilor atunci când vine vorba despre teme. Cantitatea acestora este în realitate problema, iar copiii ar putea ajunge să deteste şcoala pentru simplul motiv pentru că nu mai au timp de joacă sau relaxare. Echilibrul între odihnă şi lucru este în acest caz cea mai bună soluţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰