Antena Meniu Search
x

Video Testări puţine în şcoli, se înmulţesc infectările în rândul elevilor. Nu există personal medical disponibil și nici părinții nu sunt de acord

Testări puţine în şcoli, se înmulţesc infectările în rândul tinerilor. Teste rapide ar fi, dar nu există suficient personal medical şi nici părinţii nu sunt de acord cu metoda de testare. Soluţia vine de la ministrul Educaţiei - alt tip de teste - prin salivă.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 14.03.2021, 21:40

Vezi și
  • Între timp, în aproape 2.000 de clase, orele au fost suspendate din cauza virusului

În doar două zile, au fost raportate aproape o mie de infectări noi cu SARS-COV 2. Echivalentul raportării pe o săptămână întreagă înainte de revenirea la şcoală a elevilor. De când au început cursurile, au fost înregistrate aproape 4.000 de infectări în învățământul preuniversitar - 2.038 de copii şi 1.852 de adulţi. În schimb, din cele un milion şi jumătate de teste dedicate şcolilor, au fost folosite doar 5.000. 

Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei: Sunt extrem de puţine, sunt inadmisibil de puţine pot să spun. 

Octavian Jurma, medic cercetător: Problema noastră cea mai mare nu a fost că s-au deschis şcolile. Am trimis copiii obligatoriu la şcoală, însă nu am impus obligatoriu măsuri cum ar fi testarea.

Elevii din școli nu sunt testați, lipsește personalul medical

Eugen Ilea, vicepreședinte Federaţia Părinţilor: Au ajuns aceste teste, la nivel naţional, nu avem cadre medicale care să poată să efectueze această acţiune. La nivelul Bucureștiului avem cabinete medicale şcolare, avem cadre medicale care pot să facă acest lucru, din păcate nu se întâmplă. Ne învârtim în cerc.

Rareș Voicu, președintele Consiliul Elevilor: În aproape 18.000 de unităţi de învăţământ sunt undeva la 4.500 de cadre medicale. Adică necesarul real din sistem e de cinci ori mai mare decât situaţia din momentul de faţă.

Statistica făcută de Federaţia Părinţilor arată că, până la 3 martie, în Capitală fuseseră testaţi în jur de 40 de elevi şi 27 de cadre didactice. Infim. Un alt motiv al testelor puţine este şi faptul că, deşi părinţii au cerut testarea, tot ei refuză ca elevii să fie testaţi. 

Eugen Ilea, vicepreședinte Federaţia Părinţilor: Nici părinţii nu au fost informaţi ce presupune această testare și au acea temere, părinții sunt reticenți.

A apărut o nouă soluţie în școli. Testele din salivă

Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei: Eu cred că dacă am avea teste non-invazive ar fi mai uşor de acceptat de către părinţi şi pe de altă parte nu ar exista personal medical pentru administrare. 

Doar că ministerul Educaţiei spune că noile teste ar trebui cumpărate de Ministerul Sănătăţii. 

Până se pun de acord cele două ministere, ar exista măsuri mult mai simple pentru a ţine sub control infectările din şcoli. 

Rareș Voicu, președintele Consiliul Elevilor: Există profesori care îndeamnă elevii să nu poarte mască sau care nu poartă mască la rândul lor. Există elevi care nu poartă mască în sala de clasă sau în şcoală, în general, şi lucrurile astea se văd în rata de infectare. Poate ar fi oportun să se facă controale în şcoli să se asigure că măsurile sunt respectate.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu spune că deocamdată nu se pune problema închiderii şcolilor, cel puţin până când rata infectărilor nu va depăşi șase la mia de locuitori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Testări puţine în şcoli, se înmulţesc infectările în rândul elevilor. Nu există personal medical disponibil și nici părinții nu sunt de acord