Antena Meniu Search
x

Video Universitatea viitorului: un robot care va dezinfecta sălile de curs şi aplicaţii ce reduc birocraţia, printre proiecte

Studenții Universității Transilvania din Brașov au venit cu idei inovatoare pentru îmbunătățirea activității în universitate. Şi vor primi aproape un milion de euro pentru proiectele lor de cercetare. Unul dintre acestea - un robot care va dezinfecta sălile, cu ajutorul lămpilor cu lumină UV.

de Redactia Observator

la 25.02.2021, 08:44

Vezi și
  • Proiecte ambiţioase ale studenţilor de la Universitatea Transilvania din Brașov
  • Un prim proiect este cel al unui sistem împotriva coronavirusului

Un prim proiect ce va fi finanţat este cel al unui sistem anti-Covid. Cu ajutorul inteligenţei artificiale, sistemul ar putea declanşa alerte în situaţiile în care există pericol ridicat de contaminare. Proiectul ar putea fi implentat în aproximativ 3 luni de zile.

Andrei Gheorghiță, doctorand: Practic, studenții, când vor intra într-un corp al universității, vor fi întâmpinați de aceste device-uri, care vor anunța: vezi că nu porți mască, vezi că temperatura ta este ridicată, îi vor alerta, vor alerta și conducerea universității și aceasta va putea lua măsuri.

O altă echipă ambiţioasă lucrează la un proiectul unui card pentru accesul la toate serviciile universității, de la bibliotecă, la cantină. 

Beniamin Andrei, student: Scopul acestuia este de a crea un card fizic, dar și online, în aplicația telefonului mobil, care să unească toate facilitățile universității, pentru studenții noștri.

Bani primesc şi studenții care adaugă în platforma instituției aplicații care reduc birocrația. Dacă acum sunt nevoiţi să apeleze la contactul fizic, telefonic sau prin email. Mai târziu, toate acesta s-ar putea realiza doar prin intermediul aplicaţiilor.

Valeria Timo, studentă: Practic, studenții nu vor mai fi nevoiți să vină până la facultate pentru anumite activități, spre exemplu solicitări de adeverințe, în sensul acesta, la fel și comunicarea între studenți și administrație va fi făcută digital.

Aproape un milion de euro pentru proiectele de cercetare

Banii pentru proiecte vin din fondurile proprii ale Universității Transilvania. Competiția proiectelor depuse pentru finanțare a început în noiembrie 2020.

Vasile Abrudan, rector: Au fost 50 de propuneri, am selectat zece, valoarea totală se apropie de 900 de mii de euro, a celor zece proiecte, iar bugetul acestor proiecte, bursa studenților, a echipelor de studenți reprezintă maxim 30 la sută.

Cea mai mare finanţare, de 100 de mii de euro, a fost acordată pentru dezvoltarea unui centru de aptitudini practice, prin simulare, în medicină. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Universitatea viitorului: un robot care va dezinfecta sălile de curs şi aplicaţii ce reduc birocraţia, printre proiecte