Viitorii agronomi nu au unde să facă practică şi învaţă să lucreze pământul doar din cărţi

De Redactia Observator.
Publicat: 09.04.2019, 21:22.
Actualizat: 09.04.2019, 22:42

România are un potenţial agricol uriaş, dar prea puţini tineri care ştiu să lucreze pământul. De la peste 300 de licee agricole, ţara noastră a mai rămas doar cu 65. Statul le acordă câte 10 hectare de teren, unde elevii să poată face şi practică.

România are un potenţial agricol uriaş, dar prea puţini tineri care ştiu să lucreze pământul. De la peste 300 de licee agricole, ţara noastră a mai rămas doar cu 65. Statul le acordă câte 10 hectare de teren, unde elevii să poată face şi practică. Până acum, mulţi învăţau doar din cărţi sau în fermele din străinătate cum se transformă seminţele în recolte.

Teoria se întipăreşte mult mai bine în memorie atunci când e pusă şi în practică. O demonstrează elevii de la Liceul Tehnologic din oraşul Flămânzi.

Este al treilea an când copiii din clasele cu profil agricol, horticol sau de prelucrare a lemnului fac practică în cele mai mari ferme şi exploataţii agricole din Europa.

Elevii viitori agronomi din Flămânzi au făcut practică în străinătate

România nu le-a oferit până acum această posibilitate, deşi avem a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată din UE.

Ana Maria, elevă: A fost o experienţă foarte plăcută. În primul rând am avut ocazia să vedem modul lor de a lucra faţă de al nostru. Aici am lucrat doar pe câmp, la strânsul porumbului

În fermele din Portugalia sau în serele de flori din Italia, elevii români învaţă cum se lucrează pământul, iar rezultatele se văd şi în catalog.

Mihaela Ştefănuc, profesoară Liceul Tehnologic Flămânzi: Mulţi s-au schimbat profund numai ca să prindă un loc în proiect. Adică de la 200 de absenţe, au coborât la 20 de absenţe şi media la română de la 4 a urcat la 8

Rezultatele s-ar putea schimba în curând în toată ţara, odată cu noul proiect al Ministerului Dezvoltării Rurale.

Elevii solicită sprijinul autorităţii pentru a-şi continua cariera

Liceele agricole vor primi câte 10 hectare de teren, unde elevii vor face practică.

Elevii consideră că "dacă ar fi mai multe utilaje şi ar fi sprijin mai mult din partea celorlalţi, cu siguranţă elevii ar vrea să continue în acest domeniu".

În timp, fermele şcolilor s-ar putea susţine singure financiar.

De exemplu, în Cluj-Napoca, din ferma Universităţii de Ştiinţe Agricole, unde studenţii fac practică, ajung zilnic în magazinul şcolii ouă, lapte sau mezeluri.

Produsele prospete nu duc lipsă de clienţi, iar banii câştigaţi sunt reinvestiţi în fermă.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs accidentul cu 7 morți din Bacău. Altar de flori după tragedie: "Tremur toată, nu mai sunt bună de nimic"
1
Eveniment • pe 26.07 la 18:58

"Tată, spune-mi că e un vis". Acestea au fost primele cuvinte ale băiatului de 15 ani grav rănit în accidentul de ieri din Bacău. Din păcate, era realitatea cruntă. Şi-a pierdut sora, mama şi cele două bunici, iar viaţa lui atârnă acum de un fir de păr. A fost adus azi, de urgenţă, cu un elicopter SMURD, la un spital din Capitală. Între timp, apar informaţii noi şi despre filmul evenimentelor, despre care vă avertizăm că sunt cu puternic impact emoţional.