Haos înainte de închiderea școlilor în București. Părinții se descurcă cum pot

De Andre Rotaru.
Publicat: 19.10.2020, 19:10.
Actualizat: 19.10.2020, 19:14

Toţi elevii şi studenţii din Capitală vor învăţa de mâine online, pentru următoarele 14 zile. Chiar şi grădiniţele îşi mută activitatea pe internet.

Ca să nu mai meargă la şcoală pentru o zi, părinţii spun că decizia trebuia luată încă de ieri. Pentru că nici legea care le permite să primească bani dacă stau acasă cu copiii nu a fost adoptată, nu le rămâne decât să se descurce cum pot.

Părinte: Pe lângă faptul că e un stres, e şi o nebunie, pentru că nu ştim ce să facem cu ei, cu cine să îi lăsăm. Ne bazăm pe soţ.

Reporter: Stă acasă cu copilul?

Părinte: Nu, eu stau, iar el întreţine familia. Este foarte greu!

De mâine, toate cele 604 şcoli şi licee din Bucureşti, fie ele de stat sau private, vor funcţiona în scenariul roşu. Asta înseamnă că toţi cei aproximativ 250 de mii de elevi şi preşcolari din Capitală vor învăţa, pentru următoarele două săptămâni, exclusiv online.

Şcoala a devenit un loc tot mai periculos de la săptămână la săptămână. Din cele peste 17.600 de unităţi şcolare, la nivel naţional, mai bine de 40% îşi desfăşurau azi activitatea total online sau în sistem hibrid.

La Bucureşti, situaţia este cea mai gravă. Într-o anume măsură şi din cauza bâlbelor autorităţilor, care trebuiau să se pregătească pentru intrarea în scenariul roşu.

Rareş Voicu - preşedinte Consiliul Naţional al Elevilor: Tot ce vom avea în final este pur şi simplu un număr mai mare de infectări în şcoli. Chiar în săptămâna 12 - 18 octombrie am avut peste 1.600 de cazuri, mai multe cu 155% decât în perioada martie - septembrie.

Eugen Ilea, președintele Federației Părinților: Inconsecvenţa în comunicare a lăsat grave răni în activitatea atât a părinţilor, cât şi a elevilor.

Afectaţi sunt toţi cei implicaţi - elevi, profesori, dar şi părinţii, care încă nu pot primi banii de la stat dacă stau acasă cu şcolarii.

Eugen Ilea, președintele Federației Părinților: Încă avem sincope în ceea ce priveşte online-ul, de aceea nu ne-am fi dorit acea suspendare, dar dacă e vorba de sănătatea copiilor noştri, trebuie să o acceptăm.

Ludovic Orban - premierul României: Vom clarifica toată legislaţia astfel încât fiecare familie care are copii un părinte să poată să beneficieze de venitul de 75% că să stea acasă cu copilul​

Nici problema tabletelor nu a fost rezolvată. În Capitală, abia astăzi, cele 8.057 de tablete au ajuns la elevi, după ce au stat blocate două săptămâni în depozitul Inspectoratului Şcolar.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Mii de militari și polițiști mobilizați, de urgență, lângă București
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro