Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ziua Educaţiei pe 5 octombrie 2024. Ce sărbătorim şi cum

Ziua Educaţiei în România este sărbătorită din anul 2013 pe 5 octombrie. Educaţia transformă vieţi şi se află în centrul misiunii UNESCO de a construi pacea, de a eradica sărăcia şi de a stimula dezvoltarea durabilă. Dacă această dată pica în timpul săptămânii, atât elevii, cât şi profesorii, vor fi liberi.

de Redactia Observator

la 04.10.2024 , 15:03

Ziua Educaţiei pe 5 octombrie 2024 Ziua Educaţiei pe 5 octombrie 2024 - Shutterstock

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, milioane de elevi şi profesori din întreaga Românie celebrează aşa-numita Ziua Educaţiei, zi în care sunt organizate diferite evenimente tocmai pentru a celebra cadrele didactice din întreaga ţară.

Ce sărbătorim pe 5 octombrie, de Ziua Educaţiei

Această zi a fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a "Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor". Recomandare, alături de cea "privind învăţământul superior" din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.

Articolul continuă după reclamă

Ziua mondială a educaţiei a fost marcată, în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, sub sloganul "Profesorii: Conducerea în criză, reimaginarea viitorului", fiind esenţială contribuţia cadrelor didactice pentru a oferi învăţare la distanţă, pentru a sprijini populaţiile vulnerabile, pentru a redeschide şcolile şi pentru a se asigura că lacunele în materie de învăţare au fost atenuate, potrivit site-ului UNESCO.

Pe acelaşi subiect

În România, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret").

Este zi liberă pentru cadrele didactice din România

Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri. Doar că anul acesta, elevii şi profesorii nu se pot bucura de o zi liberă de la stat şi asta pentru că ziua de 5 pică sâmbăta şi nu în timpul săptămânii. 

Ziua liberă pentru profesori și elevi este cu trei săptămâni și două zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 28 octombrie – 5 noiembrie). Mai exact, pe 28 octombrie se încheie primul modul de învățare și urmează o primă vacanță, de o săptămână.

Cum se mai sărbătoreşte în România

Ziua Educaţiei sau Ziua Învăţătorului e marcată în fiecare an la 5 octombrie ca fiind o zi de sărbătoare şi recunoştinţă pentru cadrele didactice. E declarată zi liberă nelucrătoare, dar profesorii sau învăţătorii implicaţi în job o sărbătoresc alături de elevi prin diferite activităţi, excursii. Profesorii şi elevi încă se pot întâlni la şcoală sau în alte cadre stabilite pentru a susţine mai multe activităţi despre Ziua Educaţiei sau educaţie în general. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Puneţi în aplicare sfaturile primite de la specialiştii în parenting?
Observator » Educaţie » Ziua Educaţiei pe 5 octombrie 2024. Ce sărbătorim şi cum