Antena Meniu Search
x

5 octombrie, Ziua Educaţiei. Ce reprezintă şi cum se sărbătoreşte

Ziua Educaţiei în România este sărbătorită din anul 2013 pe 5 octombrie. Educaţia transformă vieţi şi se află în centrul misiunii UNESCO de a construi pacea, de a eradica sărăcia şi de a stimula dezvoltarea durabilă. Pe această dată, atât elevii, cât şi profesorii, vor fi liberi.

de Redactia Observator

la 04.10.2023, 20:10

5 octombrie, Ziua Educaţiei. Ce reprezintă şi cum se sărbătoreşte
5 octombrie, Ziua Educaţiei. Ce reprezintă şi cum se sărbătoreşte - Shutterstock

Ce reprezintă Ziua Educaţiei, sarbatorita pe 5 octombrie 2023

Această zi a fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a "Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor". Recomandare, alături de cea "privind învăţământul superior" din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.

Ziua mondială a educaţiei a fost marcată, în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, sub sloganul "Profesorii: Conducerea în criză, reimaginarea viitorului", fiind esenţială contribuţia cadrelor didactice pentru a oferi învăţare la distanţă, pentru a sprijini populaţiile vulnerabile, pentru a redeschide şcolile şi pentru a se asigura că lacunele în materie de învăţare au fost atenuate, potrivit site-ului en.unesco.org.

În ţara noastră, Ziua mondială a educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret").

Ziua de 5 octombrie este liberă pentru elevi şi cadre didactice

Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri.

Ziua liberă pentru profesori și elevi este cu trei săptămâni și două zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 28 octombrie – 5 noiembrie). Mai exact, pe 28 octombrie se încheie primul modul de învățare și urmează o primă vacanță, de o săptămână.

„În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”, potrivit Articolului 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2023-2024.

Cum se sărbătoreşte Ziua Educaţiei în România

Ziua Educaţiei sau Ziua Învăţătorului e marcată în fiecare an la 5 octombrie ca fiind o zi de sărbătoare şi recunoştinţă pentru cadrele didactice. E declarată zi liberă nelucrătoare, dar profesorii sau învăţătorii implicaţi în job o sărbătoresc alături de elevi prin diferite activităţi, excursii. Profesorii şi elevi încă se pot întâlni la şcoală sau în alte cadre stabilite pentru a susţine mai multe activităţi despre Ziua Educaţiei sau educaţie în general. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri sociale » 5 octombrie, Ziua Educaţiei. Ce reprezintă şi cum se sărbătoreşte