Antena Meniu Search
x

Oscar 2022. "CODA", cel mai bun film. Will Smith şi Jessica Chastain, marii premiați ai serii. Lista completă a câștigătorilor

Premiile Oscar 2022. "CODA" de Sian Heder a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 94-a ediţie a galei premiilor Academiei Americane de Film. Decernarea premiilor Oscar a avut loc la Dolby Theatre din Los Angeles, evenimentul fiind prezentat de actriţele Regina Hall, Amy Schumer şi Wanda Sykes. Gala a fost transmisă în direct în Statele Unite de postul de televiziune ABC şi a fost difuzată în peste 225 de ţări şi teritorii din întreaga lume. Iată lista completă a câștigătorilor.

de Redactia Observator

la 28.03.2022, 07:40

Premiile Oscar 2022
Premiile Oscar 2022 - Profimedia

Ceremonia de decernare a premiilor Oscar a avut loc la Dolby Theater, iar vedetele au purtat panglici albastre şi galbene, în semn de susţinere pentru refugiaţii din Ucraina şi din lume. 

Cea mai bună actriţă în rol principal a fost Jessica Chastain. Anthony Hopkins i-a înmânat statueta actriţei, pentru rolul din "The Eyes of Tammy Fey".  Will Smith a fost premiat cu statueta pentru "cel mai bun actor într-un rol principal", pentru interpretarea din "King Richard". „Vreau să cer scuze Academiei”, a spus în lacrimi actorul, care a provocat un moment de stupefacţie în sală după ce a urcat pe scenă, furios, să-l pălmuiască pe Chris Rock care tocmai făcuse o glumă despre soţia sa, Jada Pinkett Smith. Aceasta suferă de alopecie, o pierdere semnificativă a părului. „Dragostea te împinge să faci lucruri nebuneşti”, a spus Will Smith după ce şi-a primit trofeul.

Kenneth Branagh i-a onorat pe cei care se confruntă cu "violenţa şi pierderile" în discursul său, acceptând primul trofeu Oscar din carieră, pentru scenariul "Belfast". Jane Campion a câştigat premiul Oscar la categoria "cel mai bun regizor" pentru "Power of the Dog". Statueta i-a fost înmânată de Kevin Costner.

La categoriile dedicate actorilor, cei mai buni în roluri secundare au fost anul acesta: Ariana DeBose şi Troy Kodsur"Visele se împlinesc. Vă sunt atât de recunoscătoare", a mulţumit actriţa emoţionată. "Anita voastră a deschis calea pentru mii de Anita ca mine". DeBose a devenit prima femeie de culoare declarată queer şi a doua de origine latină care a câştigat un Oscar pentru actorie. DeBose şi Rita Moreno sunt primele femei care au fost onorate pentru acelaşi rol, dar Anita nu este primul personaj care a câştigat două premii Oscar. Marlon Brando şi Robert De Niro au fost premiaţi cu Oscar pentru interpretarea lui Vito Corleone (în "The Godfather" şi "The Godfather, Part II") iar Heath Ledger şi Joaquin Phoenix au triumfat pentru interpretarea rolului Joker (în filmul lui Christopher Nolan "The Dark Knight" şi cel al lui Todd Phillips "Joker"). 

Pe acelaşi subiect

Troy Kodsur, ales "cel mai bun actor într-un rol secundar" pentru rolul din "CODA", a spus pe scenă: "Nu-mi vine să cred că sunt aici. Mulţumesc Academiei". Artistul în vârstă de 53 de ani a făcut istorie devenind primul actor bărbat cu dizabilităţi de auz care a câştigat un Oscar datorită rolului său plin de umor, sensibil, al unui tată morocănos, dar iubitor în „CODA”. Troy Kotsur, care şi-a dedicat victoria „comunităţii surzilor şi celor cu dizabilităţi”, fiind aplaudat în limbajul semnelor de invitaţii la gală.

Glume pe scena premiilor Oscar 2022

Gazdele premiilor Oscar din acest an, Amy Schumer, Regina Hall şi Wanda Sykes, au făcut glume în timpul monologului de deschidere de duminică, despre Globurile de Aur, proiectul de lege „Don’t Say Gay” din Florida şi chiar despre Oscaruri. După ce DJ Khaled a prezentat gazdele serii, monologul a început în forţă, cu Schumer spunând: „Anul acesta, Academia a angajat trei femei pentru a fi gazde, deoarece este mai ieftin decât să angajeze un bărbat”.

Amy Schumer s-a referit şi la câţiva dintre nominalizaţi, inclusiv "Don’t Look Up" al lui Adam McKay. „Bănuiesc că membrii Academiei nu s-au uitat după recenzii”, a glumit ea. "Aşteptaţi un minut. Mi-a plăcut filmul acela. Jennifer Lawrence a fost uimitoare. Chiar dacă s-a îngrăşat anul acesta". Nici măcar Leonardo DiCaprio nu a fost ocolit. „Adică, Leonardo DiCaprio, ce pot să spun despre el? A făcut atât de mult pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice şi a lăsa în urmă o planetă mai curată şi mai verde pentru prietenele lui”, a glumit ea.

Cele mai multe nominalizări de anul acesta le-a avut "The Power of the Dog", Netflix, cu 12 selecţii, urmat de "Dune" cu 10. 

Între prezentatorii galei Oscar s-au aflat: Lady Gaga, Chris Rock, Mila Kunis, Uma Thurman, Tyler Perry, Jamie Lee Curtis, Samuel L. Jackson, Anthony Hopkins, John Travolta, Jennifer Garner, Tiffany Haddish, Bill Murray, Elliot Page, Tony Hawk, Shaun White, Kelly Slater, Jake Gyllenhaal, Wesley Snipes, Rachel Zegler şi Venus şi Serena Williams.

Wanda Sykes, Amy Schumer şi Regina Hall au fost gazde ale ceremoniei de la Dolby Theater de la Hollywood. Premiile onorifice ale Academiei Americane de Film au fost decernate lui Samuel L. Jackson, Elaine May şi Liv Ullmann, în timp ce Danny Glover va primi Jean Hersholt Humanitarian Award.

Apel pentru Ucraina, la Oscar 2022

În cadrul galei a fost transmis şi un apel de ajutor şi a fost păstrat un moment de reculegere pentru ucraineni. Momentul a fost urmat de interpretarea de către Reba McEntire a cântecului original nominalizat "Somehow You Do" din "Four Good Days", care a fost prezentat de Mila Kunis - care s-a născut la Cernăuţi, în Ucraina. Kunis şi soţul ei, Ashton Kutcher, au strâns peste 35 de milioane de dolari pentru ajutorarea refugiaţilor într-o campanie GoFundMe, din care 3 milioane de dolari au fost donaţi chiar de cei doi actori. 

Lin-Manuel Miranda nu a fost prezent la gală pentru a accepta premiul Oscar, dar munca sa a fost cu siguranţă bine reprezentată, deoarece melodia sa "We Don’t Talk About Bruno" a oferit unul dintre momentele cele mai aplaudate, cu membrii distribuţiei din „Encanto” cu muzicieni de top.

Premiile Oscar 2022. Lista completă a câştigătorilor

Oscar 2022. Cel mai bun film: 

  • “CODA”

Oscar 2022. Cel mai bun regizor: 

  • Jane Campion ("The Power of the Dog")

Oscar 2022. Cea mai bună actriţă în rol principal:

  • Jessica Chastain („The Eyes of Tammy Faye”)

Oscar 2022. Cel mai bun actor în rol principal:

  • Will Smith (“King Richard”)

Oscar 2022. Cea mai bună actriţă în rol secundar: 

  • Ariana DeBose ("West Side Story")

Oscar 2022. Cel mai bun actor în rol secundar:

  • Troy Kotsur ("CODA")

Oscar 2022. Cel mai bun scenariu original:

  • "Belfast"

Oscar 2022. Cel mai bun scenariu adaptat: 

  • Siân Heder - „CODA”

Oscar 2022. Cel mai bun lungmetraj internaţional:

  • "Drive My Car" (Japonia)

Oscar 2022. Cel mai bun lungmetraj de animaţie: 

  • „Encanto”

Oscar 2022. Cel mai bun lungmetraj documentar: 

  • "Summer of Soul (...or, when the revolution could not be televised)"

Oscar 2022. Cea mai bună imagine: 

  • Greig Fraser (“Dune”)

Oscar 2022. Cel mai bun montaj: 

  • "Dune"

Oscar 2022. Cel mai bun sunet: 

  • "Dune"

Oscar 2022. Cele mai bune efecte vizuale: 

  • "Dune"

Oscar 2022. Machiaj şi coafură: 

  • "The Eyes of Tammy Faye"

Oscar 2022. Cele mai bune costume: 

  • Jenny Beavan - „Cruella”

Oscar 2022. Cântec original:

  • "No Time to Die" (interpretat de Billie Eilish pentru filmul "No Time to Die")

Oscar 2022. Cea mai bună coloană sonoră:

  •  Hans Zimmer - „Dune”

Oscar 2022. Cel mai bun scurtmetraj live-action:

  • "The Long Goodbye"

Oscar 2022. Cel mai bun scurtmetraj de animaţie:

  • "The Windshield Wiper"

Oscar 2022. Cel mai bun scurtmetraj documentar: 

  • "The Queen of Basketball"

Ediţia a 94-a a ceremoniei Oscar a avut loc la Los Angeles’ Dolby Theatre, relatează news.ro. Spectacolul a fost transmis în direct pe ABC şi în România de VOYO. Producătorul galei a fost Will Packer iar regizor Glenn Weiss, care a realizat ultimele şase ediţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Entertainment » Oscar 2022. "CODA", cel mai bun film. Will Smith şi Jessica Chastain, marii premiați ai serii. Lista completă a câștigătorilor