Antena Meniu Search
x

Curs valutar

1 septembrie, începutul anului bisericesc. De ce Anul Nou bisericesc nu corespunde cu cel calendaristic

Biserica sărbătoreşte începutul anului nou în prima zi a lunii septembrie. Data aceasta a fost împrumutată de la evreii care sărbătoreau atunci anul civil, potrivit Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie, potrivit Basilica.ro.

de Redactia Observator

la 01.09.2024 , 09:31

1 septembrie, începutul anului bisericesc. De ce Anul Nou bisericesc nu corespunde cu cel calendaristic
1 septembrie, începutul anului bisericesc. De ce Anul Nou bisericesc nu corespunde cu cel calendaristic - Viaţa curată / Basilica.ro

Anul bisericesc, cunoscut și sub numele de calendarul liturgic, are o importanță deosebită în viața religioasă a creștinilor ortodocși. Acest calendar este diferit de cel laic și începe pe 1 septembrie. 

De ce 1 septembrie este data de început a anului bisericesc

Evreii încep calendarul cu luna Tişri, adică cu septembrie. În prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot. Potrivit tradiţiei, Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea publică în ziua de 1 septembrie, când a intrat în sinagogă şi a citit cuvintele prorocului Isaia care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască:

Articolul continuă după reclamă

„Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61:1-2 şi Luca 4:18-19).

Pe acelaşi subiect

Un alt motiv al sărbătoririi anului bisericesc în prima zi a lunii septembrie este tradiţia moştenită din Legea Veche, potrivit căreia în această zi a început creaţia lumii. Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Ei au stabilit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor vestind tuturor anul bineplăcut Domnului.

Tot în ziua de 1 septembrie, Biserica a rânduit să fie pomenit Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos, potrivit Basilica.ro.

Ce este un an bisericesc

Anul bisericesc sau calendarul liturgic este folosit de Biserica Ortodoxă pentru a organiza sărbătorile religioase și perioadele de post. Spre deosebire de calendarul laic, care începe pe 1 ianuarie, anul bisericesc începe pe 1 septembrie și se încheie pe 31 august anul următor.

Calendarul liturgic este centrat pe evenimentele importante din viața lui Iisus Hristos, ale Maicii Domnului, ale sfinților, precum și pe comemorarea unor evenimente istorice importante pentru Biserică. El cuprinde sărbători fixe, care au loc în aceeași zi în fiecare an, și sărbători mobile, care variază în funcție de data Paștelui.

Împărțirea anului bisericesc

Anul bisericesc este împărțit în mai multe perioade liturgice, fiecare având o semnificație și o tematică spirituală specifică.

Triodul este perioada de pregătire pentru Paște și începe cu Duminica Vameșului și a Fariseului, continuând cu Postul Mare. Triodul durează aproximativ 10 săptămâni și se concentrează pe pocăință, introspecție și pregătirea spirituală pentru Învierea Domnului.

Perioada Penticostarului începe cu Paștele și se încheie cu Duminica Tuturor Sfinților, la 50 de zile după Înviere. Această perioadă este dedicată bucuriei Învierii și lucrării Duhului Sfânt în lume.

Octoihul urmează după Penticostar și durează până la începutul Triodului următor. Această perioadă este cea mai lungă din anul bisericesc și este marcată de o succesiune de duminici și săptămâni dedicate unor diferite aspecte ale vieții creștine și sfinților.

Pe parcursul întregului an bisericesc, credincioșii sărbătoresc diverse evenimente importante, precum Nașterea Domnului (Crăciunul), Botezul Domnului (Boboteaza), Schimbarea la Față, Adormirea Maicii Domnului, dar și numeroase sărbători ale sfinților. Sărbătorile mobile, cum ar fi Paștele și Rusaliile, sunt calculate în funcție de data Paștelui, iar sărbătorile fixe au loc în aceeași zi în fiecare an.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Evenimente » 1 septembrie, începutul anului bisericesc. De ce Anul Nou bisericesc nu corespunde cu cel calendaristic