1 septembrie, ziua în care a început "cel mai UCIGĂTOR" război din istoria omenirii
Unii spun că cel de-al Doilea Război Mondial a început pe 7 iulie 1937, în momentul în care Japonia a invadat China. Oficial, însă, cel mai sângeros conflict militar din istorie a debutat pe 1 septembrie 1939
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Unii spun că cel de-al Doilea Război Mondial a început pe 7 iulie 1937, în momentul în care Japonia a invadat China. Oficial, însă, cel mai sângeros conflict militar din istorie a debutat pe 1 septembrie 1939
Sau în ziua în care Polonia era invadată de Germania. Atunci s-a declanşat prăpădul, atunci a început cel mai mare coşmar din istoria omenirii. Implicare forţelor militare de pe aproape toate continetele şi bilanţul victimelor au transformat războiul într-o dramă mondială, greu de egalat vreodată, ca dimensiuni.
Pe 1 septembrie 1939, trupele Germaniei hitleriste invadau Polonia. Culmea, la acel moment, niciuna dintre forţele aliate nu au sărit în ajutorul esticilor, declaraţia de război a Franţei şi Angliei sosind la două zile distanţă, timp în care nemţii puseseră stăpânire pe Polonia.
Ce-a urmat ştie o întreagă omenire. Şase ani de război dur, cu milioane de oameni morţi şi cu zeci de oraşe aproape rase de pe faţa pământului.
Wikipedia ne oferă o dimensiune exactă a ceea ce s-a petrecut între 1939 şi 1945
Cel puțin 60 de milioane de oameni și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial —aproximativ 25 de milioane de soldați și cam 35 de milioane de civili. Estimările variază destul de mult. Aceste cifre includ pe cei aproximativ 6 milioane de evrei și cei 4 milioane de neevrei (polonezi, rromi, homosexuali, comuniști, dizidenți, handicapați, prizonieri sovietici, etc) uciși în lagărele Holocaustului.
Forțele Aliaților au pierdut aproximativ 17 milioane de soldați morți, (din care aproximativ 10 milioane de sovietici și 4 milioane de chinezi), iar forțele Axei au pierdut cam 7 milioane de soldați morți, (din care aproximativ 5 milioane au fost germani). Uniunea Sovietică a suferit cele mai grele pierderi omenești: între 20 și 28 de milioane de morți în total, din care 13 – 20 milioane erau civili. Per total, 80% dintre pierderile omeneștiau fost de partea Aliaților, iar restul de 20% de partea statelor Axei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰