Antena Meniu Search
x

10 martie 1876, ziua în care lumea s-a schimbat definitiv! S-a inventat telefonul

Avea 29 de ani când, la data de 7 martie, Alexander Graham Bell a primit brevetul pentru invenţia care a schimbat omenirea pentru totdeauna: telefonul

de Diana Juncu

la 10.03.2014, 09:47

Totul a început în anul 1874 când Graham Bell lucra la un aparat telegrafic armonic, motiv pentru care omul de ştiinţă a primit finanţare de la Gardiner Hubbard şi Thomas Sanders. În martie 1875, Bell l-a vizitat pe Joseph Henry, directorul Institutului Smithsonian şi i-a cerut un dispozitiv electric cu mai multe arcuri prin care spera să transmită vocea.

Doi oameni de ştiinţă, acelaşi "telefon"!

În acelaşi timp, Elisha Gray experimenta şi el şi a folosit un transmiţător cu apă. Pe 14 februarie 1876, Gray a depus patentul unui telefon, la doar două ore după Bell, concurenţa dintre cei doi fiind acerbă. Western Union Telegraph Company, însă, l-a ales pe Alexander pentru a dezvolta propria tehnologie de telefonie. Bell a apelat la justiţie, Curtea Supremă a SUA dându-i dreptate şi acordându-i dreptul de a dezvolta el însuşi propria reţea telefonică, prin compania pe care o deţinea.

Ziua care a făcut istorie!

Pe 10 martie 1876, Bell a folosit, pentru prima oară, telefonul cu un transmiţător lichid, asemănător cu designul lui Elisha Grey. Vibraţia diafragmei a făcut un ac să vibreze în apă, schimbând rezistenţa electrică din circuit. "Domnule Watson, vino aici. Vreau să te văd", a spus Bell, iar Watson a auzit. Aceasta fost prima convorbire telefonică.

Invenţia, însă, nu a fost lipsită de controverse. Bell a fost acuzat că i-a furat invenţia lui Gray, care a explicat sistemul de telefonie care se ajută de apă. Dar Bell a reuşit să replice, folosind un patent mai vechi, care înlocuia apa cu mercurul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » 10 martie 1876, ziua în care lumea s-a schimbat definitiv! S-a inventat telefonul