Antena Meniu Search
x

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Klaus Iohannis şi Ludovic Orban vor participa la manifestările din Iași

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban vor participa, vineri, în Piața Unirii din Iași, la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române. La eveniment și-a anunțat prezența și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 24.01.2020, 07:46

Mica Unire
Unirea Principatelor Române sau "Mica Unire" a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea Moldovei cu Țara Românească. Pe 7 octombrie 2016 președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, a devenit zi liberă nelucrătoare - Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban vor participa, vineri, în Piața Unirii din Iași, la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române. La eveniment și-a anunțat prezența și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Potrivit programului oficial anunțat de Administrația Prezidențială, Klaus Iohanis va participa și va susține un discurs la evenimentul care va avea loc, vineri, începând cu ora 13.00, în Piaţa Unirii din Iaşi. Și prim-ministrul Ludovic Orban are programată o alocuțiune.

De asemenea, preşedintele şi premierul vor participa, la ora 14.30, la depunerea de jerbe la mormântul domnitorului Al. I. Cuza, care va avea loc la Biserica ”Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi.

La evenimentele dedicate Unirii Principatelor Române de la Iaşi vor participa şi alţi lideri politici, printre aceştia fiind preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi liderul Pro România, Victor Ponta.

Pregătiri în Iași, de Ziua Unirii Principatelor Române

Autorităţile din Iaşi au pregătit cu câteva zile înainte Piaţa Unirii, dar şi zonele limitrofe. Lucrători de la societatea locală de salubritate au măturat şi spălat Piaţa Unirii din Iaşi, zona fiind inspectată, joi, în jurul prânzului şi de către primarul Mihai Chirica.

Un tricolor imens a fost întins pe o clădire din zonă, iar pe stâlpii din piaţă au fost montate steaguri.

În plus, Primăria Iaşi a anunţat că circulaţia tramvaielor şi a autobuzelor prin Piaţa Unirii va fi întreruptă vineri, în intervalul orar 7:00 – 15:00 (în funcţie de necesităţi), pentru a permite buna desfăşurare a manifestărilor organizate pentru sărbătorirea a 161 de la Unirea Principatelor Române.

Concert de muzică populară, slujbă religioasă și plăcinte moldovenești

Evenimentul începe la ora 11.30 cu un concert de muzică populară, în interpretarea unor artişti cunoscuţi. Vor urca pe scenă Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Margareta Clipa, Laura Lavric, dar şi alţi artişti locali, evenimentul fiind intitulat ”Noi suntem români”.

La ora 13.00 începe evenimentul oficial, care cuprinde o slujbă religioasă, discursurile oficialităţilor participante, depunerea de coroane de flori la Ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi paradă militară.

În Piaţa Unirii, la finalul evenimentului, participanţii se vor prinde în Hora Unirii, după care oficialităţile se vor deplasa către Biserica Trei Ierarhi, unde vor depune jerbe de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Potrivit news.ro, în Piaţa Unirii se vor oferi ceai, vin viert şi plăcinte moldoveneşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Klaus Iohannis şi Ludovic Orban vor participa la manifestările din Iași