Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video 28 de specii de păsări sălbatice au murit prin electrocutare. Specialiştii au montat 3.000 de izolatoare pentru a le proteja

Numărul păsărilor sălbatice, care mor prin electrocutare, creşte anual în ţara noastră. Îngrijoraţi, ornitologii, au încercat să reducă fenomenul prin instalarea unor dispozitive, care să le ferească pe zburătoare de curentul electric. 30 de specialiști, au inspectat zona Dobrogei, regiunea unde sunt cele mai multe astfel de cazuri.

de Cătălina Buzoianu

la 03.02.2025 , 08:35

Timp de două luni, echipa din teren a inspectat peste trei mii de stâlpi de tensiune de medie tensiune situați în teritoriile de cuibărire a șoimului dunărean din Dobrogea, constatând că 13,4% dintre aceștia aveau cel puțin o pasăre electrocutată sub ei. 

"Pe baza datelor am identificat zonele cele mai critice. De obicei, pilonii care au izolatorii orientați în sus sunt cele mai periculoase și acolo în zonele cele mai periculoase de electrocutare s-au instalat niște manșoane de cauciuc pentru ca păsările să nu se mai electrocuteze", a declarat Ciprian Fântână, coordonator proiect.

Au murit prin electrocutare

Vezi și

"Un mijloc prin care se izolează câteva zeci de centimetri o porțiune din cablul electric față de stâlp, ca să nu se mai producă acea conexiune și arc electric între pasăre și acești doi conductori, în felul acesta să nu se mai electrocuteze păsări, este o măsură foarte bună, o măsură excelentă", a spus Adrian Bîlbă, cercetător științific. 

Pe acelaşi subiect

Învelişurile electroizolante au fost montate pe aria a 8 localități din județul Constanța, unde sunt amplasați 300 de stâlpi care au fost depistați ca fiind cei mai periculoși pentru păsări.

"Printr-un parteneriat cu Rețelele Electrice România noi am achiziționat 3.000 de izolatoare, iar dânșii au fost amabili și le-au amplasat pe aproximativ 1.000 de piloni, intră cam 3 izolatoare per pilon", mai spune Ciprian Fântână, coordonator proiect..

Specialiştii au identificat 28 de specii de păsări care au căzut victime stâlpilor electrici, cel mai frecvent expus electrocutării fiind șoimul dunărean. Specie care este inclusă şi pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

"Foarte multe păsări se electrocutează, în special corvide care au dimensiuni mai mari și prezenţă mai mare în arealul ornitologic, dar au fost cazuri semnalate nu recent de șoim dunărean. În orice caz, numărul foarte mic poate duce la posibilitatea ca aceștia să fi dispărut prin electrocutare", a declarat Adrian Bîlbă, cercetător științific. 

Anul acesta, cercetătorii vor desfășura un nou studiu pentru a evalua eficiența acestei măsuri de conservare.

Cătălina Buzoianu Like
Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat vreodată să rezervaţi o cazare şi ulterior să descoperiţi că nu există?
Observator » Evenimente » 28 de specii de păsări sălbatice au murit prin electrocutare. Specialiştii au montat 3.000 de izolatoare pentru a le proteja