28 martie 1974, ziua când Ceauşescu devenea primul preşedinte al României
Marea Adunare Naţională a instituit în urmă cu 40 de ani funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu fiind ales în unanimitate
Nicolae Ceauşescu este primul preşedinte al României, funcţie în care a fost învestit la 28 martie 1974. Ceauşescu, care la acea vreme avea 56 de ani, era secretar UTC din 1944.
În 1948 el a fost numit subsecretar de stat în ministerul Agriculturii, în cadrul guvernului Petru Groza, iar pe 18 martie 1950 a fost numit ministru adjunct al Ministerului Apărării Naţionale şi Şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei.
În 1952, Ceauşescu devenea membru CC al PMR, iar doi ani mai târziu era membru deplin al Biroului Politic al PMR.
În martie 1965, la 3 zile după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ceauşescu preia funcţia de secretar general al PMR, apoi decide transformarea PMR în PCR şi schimbarea denumirii din Republica Populară Română în Republica Socialistă România.
Cum a ajuns Ceauşescu în politică?
Născut pe 26 ianuarie 1918 la Scorniceşti, într-o familie de ţărani cu 10 copii, Nicolae Ceauşescu a avut o copilărie grea, în care mâncarea de bază era mămăliga.
A făcut patru clase la şcoala din sat, chiar şi acestea cu eforturi, el neavând cărţi şi mergând deseori desculţ la cursuri. La 11 ani, din cauza problemelor financiare de acasă, Nicolae Ceauşescu pleacă la Bucureşti unde se angajează ca ucenic de cizmar.
În 1932, Ceauşescu devenea membru al Partidului Comunist din România, o formaţiune politică nelegitimă în acea perioadă. A fost arestat de mai multe ori pentru activităţile propagandistice comuniste şi antifasciste.
A fost arestat din nou şi condamnat la închisoare în 1940, iar în 1943, transferat fiind la închisoarea din Târgu Jiu, acesta a împărţit celula cu Gheorghe Gheorghiu-Dej, devenind astfel protejatul acestuia şi asigurându-şi viitorul politic pentru mai târziu.
Avea să fie numit secretar al Uniunii Tineretului Comunist imediat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. După abdicarea regelui Mihai I, în decembrie 1947, Ceaşescu şi-a început ascensiunea politică.
Citeşte şi: Nicolae Ceauşescu ţinea mult la sănătatea sa! Ba chiar şi la... frumuseţe
La asta nu v-aţi fi aşteptat! Nicolae Ceauşescu, poet "de meserie"
Secretele comunismului! Metroul personal şi ascuns al lui Ceauşescu
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰