Antena Meniu Search
x

4 aprilie, 1968, o zi care a făcut istorie! Martin Luther King a fost împuşcat mortal

Pe 4 aprilie 1968, reverendul Martin Luther King Jr., în vârstă de 39 de ani, a fost împuşcat mortal la Memphis de către James Earl Ray, un deţinut evadat

de Diana Juncu

la 04.04.2014, 09:35

Martin Luther King Jr. a fost un pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. Cunoscut și sub abrevierea MLK, a organizat și a condus marșuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială și alte drepturi civice elementare pentru cetățenii de culoare nord-americani.

Cele mai multe astfel de legi, și anume Civil Rights Act, Voting Rights Act, au fost promulgate sub președinția lui Lyndon B. Johnson. În timpul unui marș pentru libertate (28 august 1963) a pronunțat unul dintre cele mai celebre discursuri:" I have a dream".

Pe 3 aprilie 1968, Dr. King a ţinut ultimul discurs: "Ca oricine, aş dori să am o viaţă lungă; longevitatea îşi are locul ei. Dar eu nu sunt preocupat de asta acum. Vreau doar să fac voia lui Dumnezeu. Şi el mi-a permis să merg pe munte. Şi eu m-am uitat deasupra lui şi am văzut pământul făgăduinţei. Eu nu pot ajunge acolo cu voi. Dar aş vrea să ştiţi în această seară, ca noi, ca popor, vom ajunge pe pământul făgăduinţei".

A doua zi, în timp ce se afla în balconul hotelului Lorraine şi vorbea cu liderul Jesse Jackson, a fost împuşcat.

The New York Times a descris scena: "Reverendul Ralph Abernathy, poate cel mai apropiat prieten al lui King, ieşea din camera de hotel, când a auzit un zgomot puternic. Dr. King fusese împuşcat în zona maxilarului drept şi a gâtului".

Intervenţia chirurghicală de urgenţă care a avut loc nu a reuşit să-i salveze viaţa lui Martin Luther King. A fost declarat mort la o oră după ce fusese împuşcat.

Revoltele au izbucnit în mai multe oraşe, după uciderea lui King. În necrologul publicat de Times, în 5 aprilie 1968 se scria: "Pentru multe milioane de persoane de culoare, reverendul Martin Luther King a fost profetul cruciadei lor pentru egalitatea rasistă. El a fost vocea chinului lor, al strigătului lor de luptă pentru demnitate umană. El a făurit pentru ei armele non-violentei".

Președintele Lyndon B. Johnson a declarat ziua de 7 aprilie 1968, zi de doliu național în memoria pastorului militant pentru drepturile civile.

Deși în vârstă de doar 39 de ani, la autopsie medicii au constatat că avea inima unei persoane de 60 de ani, posibil datorită stresului din ultimii 10 ani de luptă pentru drepturile civile ale populației de culoare.

Presupusul asasin, James Earl Ray, a fost arestat două luni mai târziu în aeroportul Heathrow din Londra. El a recunsocut că l-a ucis pe King şi a fost condamnat pe viaţă. El a murit în închisoare în anul 1998.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » 4 aprilie, 1968, o zi care a făcut istorie! Martin Luther King a fost împuşcat mortal