Antena Meniu Search
x

5.000 de români s-ar putea vaccina anticoronavirus până la sfârşitul acestui an

Noi când ne vaccinăm împotriva coronavirusului? Este întrebarea care ne preocupă pe mulţi, iar răspunsul depinde de Uniunea Europeană şi de momentul când vaccinul va primi undă verde de la Bruxelles. Iar asta s-ar putea întâmpla chiar luni. Campania de vaccinare ar urma să înceapă în toate statele membre în aceeaşi zi, înainte de sfârşitul anului. La noi ar urma să ajungă iniţial doar 10.000 de doze. 

de Redactia Observator

la 16.12.2020, 20:01

Vezi și
  • 10.000 de doze de vaccin anticoronavirus ar urma să primească România până la sfârşitul acestui an.
  • România are rezervate 10 milioane de doze de vaccin anticoronavirus.

Primii români ar urma să fie vaccinaţi, în mai puţin de două săptămâni, între Crăciun şi Anul Nou. Este vorba de aproximativ 5.000 de cadre medicale care vor beneficia de cele 10.000 de doze pe care ţara noastră le va primi iniţial, din cele 10 milioane pe care România le-a rezervat. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: S-a decis trimiterea unui prim lot simbolic. Dupa care, va veni un lot mult mai mare în ianuarie, vor continua în lunile următoare, până când toată populaţia va fi vaccinată.

România primeşte în ianuarie 600.000 de doze de vaccin anticoronavirus

În ianuarie, ar urma să primim alte 600.000 de doze de vaccin. Ele vor ajunge pentru 300.000 de persoane, medici şi alţi lucrători esenţiali, urmând ca de la lună la lună, numărul dozelor de vaccin care vor ajunge la noi să crească.  

Klaus Iohannis, preşedintele României: Nu e obligatorie vaccinarea, dar e foarte recomandată, pentru că prin vaccinare pandemia se poate termina. E singura soluţie. 

După ce, în exclusivitate, Observator v-a arătat ieri că nu suntem tocmai pregătiţi pentru distribuirea şi depozitarea dozelor, preşedintele susţine că singurul lucru care ne lipseşte este vaccinul. De imunizarea noastră ar urma să se ocupe 10.000 de persoane, medici, asistenţi şi registratori.

Însă, pentru a ajunge la noi, vaccinul trebuie să fie mai întâi aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului, iar acest lucru s-ar putea întâmpla luni. 

Şefa Comisiei Europene spune că fiecare zi contează, în condiţiile în care peste 3.000 de europeni mor în fiecare zi în urma infecţiei cu SARS CoV2. În ţara noastră, în ultima săptămână, numărul morţilor a depăşit o mie.  

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Pentru a pune capăt acestei pandemii, este nevoie ca 70% din populaţie să fie vaccinată. Este o sarcină uriaşă, o misiune imensă. Deci, să începem cât mai curând posibil cu vaccinarea.  

Germania este ţara care face presiuni pentru aprobarea cât mai rapidă a serului salvator şi vrea să înceapă să îşi vaccineze cetăţenii în 24 de ore după ce serul obţine undă verde. 

Juergen Zastrow, Asociaţia Medicilor Koln: Suntem foarte nerăbdători pentru că suntem pregătiţi, dar, din păcate, vaccinul nu este. Şi am vrea ca vaccinul să vină cât mai curând posibil.  

138.000 de britanici s-au vaccinat anticoronavirus în prima săptămână de la debutul campaniei

Într-o săptămână, în Marea Britanie au fost vaccinaţi aproximativ 138 de mii de oameni, vârtnici şi cadre medicale: "Acum ne vom putea întoarce la viaţa noastră din nou, vom putea să ne vedem nepoţii şi vom putea face multe altele. Este absolut minunat".  

De trei zile sunt vaccinaţi şi americanii, deocamdată cu serul de la Pfizer. Autorităţile sanitare americane se pregătesc să aprobe acum al doilea vaccin, cel dezvoltat de compania Moderna, care e şi mai uşor de transportat şi manevrat pentru că poate fi ţinut la doar -20 de grade Celsius. 

Statele Unite ale Americii speră ca, până la sfârşitul anului, 20 de milioane de oameni să primească prima doză de vaccin. Actorul Sean Penn este printre vedetele care-i îndeamnă pe americani să se vaccineze.  

Sean Penn, actor: Bazându-mă pe oamenii de ştiinţă pe care îi ascult, instinctul îmi spune, o dată ce devine disponibil, să îmi fac vaccinul imediat.  

Vaccinul care ne-ar putea aduce sfârşitul pandemiei nu ajunge însă pentru toată lumea. Un studiu recent arată că un sfert din populația lumii nu va avea acces la niciun vaccin contra Covid-19 până în 2022 şi asta pentru că ţările bogate, care au mai puțin de 15% din populația globală, au rezervat cel puțin 51% din dozele ce pot fi produse pe parcursul anului viitor.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » 5.000 de români s-ar putea vaccina anticoronavirus până la sfârşitul acestui an