Antena Meniu Search
x

555! LIPSCANI, o istorie inedită! De unde provin NUMELE STRĂZILOR din CENTRUL VECHI?

Toată lumea a auzit de strada Lipscani, dar puţină lume ştie de curiozităţile ce stau în spatele Centrului Vechi din Bucureşti.

Toată lumea a auzit de strada Lipscani, dar puţină lume ştie de curiozităţile ce stau în spatele Centrului Vechi din Bucureşti.

Prima atestare documentară este în anul 1589, sub denumirea de „Uliţa cea Mare”. Abia în anul 1947, strada primeşte denumirea pe care o poartă astăzi, nume ce provine de la diferiţii negustori ce veneau din Lipsca (Leipzig). Majoritatea clădirilor de pe Lipscani au fost construite în cel de-al XIX-lea secol, în stil neobaroc şi neoclasic.

Lângă celebra stradă ce astăzi este frecventată atât de români, cât şi de turiştii străini, Statuia Lupoaicei şi-a găsit în sfârşit locul, în aşa-numita Piaţa Roma. Înainte de a ajunge aici, statuia a fost în locaţii precum Parcul Carol, Dealul Patriarhiei, Piaţa Dorobanţi şi ulterior, Piaţa Romană.

Pentru cei care nu ştiu, Lupoaica este un dar primit de la municipalitatea Romei în anul 1906, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la încoronarea Regelui Carol I, dar şi la 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani.

Ceea ce mulţi nu ştiu este originea denumirilor străzilor ce aparţin de Centrul Vechi. Astfel, Şelari vine de la cei care se ocupau cu fabricarea şi cu vânzarea de şei şi alte obiecte de harnaşament. Blănari sau Şepcari sunt denumiri ce fac referire la comercianţii de blănuri şi respectiv, de şepci. Gabrovenii erau cei care fabricau şi comercializau cuţite. În prezent, aceste meserii au dispărut, rămânând doar o amintire ce trăieşte prin denumirile acestor străzi celebre.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » 555! LIPSCANI, o istorie inedită! De unde provin NUMELE STRĂZILOR din CENTRUL VECHI?