70% dintre români ar urma să se vaccineze anticoronavirus, până în vara anului viitor
Aproape 13 milioane de români vor fi vaccinaţi împotriva COVID-19, în primele şase luni ale anului viitor. Nimeni nu va fi obligat, dar, atenţie! Dacă nu vor fi imunizaţi 70 la sută dintre cetăţenii ţării, nu vom scăpa de mască şi nici de restricţiile aflate în vigoare.
- Trei sferturi dintre români trebuie să fie imunizaţi împotriva coronavirusului, pentru ca restricţiile să fie eliminate.
- Vaccinarea ar urma să înceapă după ce vaccinul este aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului.
Vaccinul anti COVID va pleca din Belgia către România. Dozele vor fi transportate în ţările europene cu avioane, trenuri şi camioane. În condiţii speciale, în containere care pot păstra substanțele la temperaturi de -80 de grade.
Dozele de vaccin vor fi preluate de Armată, care le va transporta către centrul principal de depozitare - Institutul Național "Cantacuzino", instituţie-emblemă pentru vaccinare, dar și către alte şase centre regionale.
La Institutul Cantacuzino, vaccinul va fi depozitat într-o încăpere imensă. Sala va fi plină cu congelatoare care pot păstra temperaturi de până la -80 de grade. Vor fi monitorizate continuu iar vaccinul, păzit non-stop.
Primele doze ar urma să ajungă în ţara noastră în ianuarie, după ce vaccinul va fi aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID: România are promis un număr iniţial de 10,7 milioane de doze. Acest număr poate să fie crescut, în funcţie de nevoia noastră.
Primii vor fi vaccinaţi angajaţii din sistemul sanitar. Medici, asistenţi, personalul de la Ambulanţă, din laboratoare, farmacii. Apoi, adulţii peste 65 de ani şi bolnavii cronici, indiferent de vârstă.
Tot în a doua etapă vor fi imunizaţi angajaţii din domenii-cheie, cum ar fi Administraţia Prezidenţială, Guvern, ministere, dar şi personalul din unităţile de învăţământ, cei care se ocupă de centralele electrice sau cu transportul de persoane şi mărfuri. În a treia etapă, va fi vaccinat restul populaţiei până la 70%.
România ar urma să aibă 900 de centre de vaccinare la nivel naţional
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID: Vaccinarea este voluntară şi nu este obligatorie! Dacă nivelul de acceptare nu va fi unul suficient care să asigure imunizare colectivă, înseamnă că vom continua toate măsurile de prevenţie - distanţarea, mască de protecţie, igienă.
Vaccinarea se va face în unităţi sanitare şi în centre speciale. Vor fi în jur de 900 de centre la nivel naţional, unul dintre ele la ROMEXPO în Capitală. Autorităţile estimează că vor fi imunizate 5 mii de persoane pe lună în fiecare centru.
Ne vom programa electronic, prin telefon sau cu ajutorul medicilor de familie, pe o platformă unică. Aceasta va genera automat şi data la care trebuie să ne prezentăm pentru a doua doză. 1.500 de medici, 4.500 de asistenţi şi 1.500 de registratori vor fi implicaţi în campania de vaccinare. Toţi vor fi plătiţi suplimentar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰