Video ''A fost mâncată de vie!'' Filmul tragediei de pe Lacul Morii în care Ana, o femeie de 43 de ani, a fost sfâşiată de o haită de câini în timp ce alerga
România nu se vindecă şi nu învaţă din greşeli. Un om care îşi făcuse din bine o misiune a sfârşit devorat de câini. Ana, o femeie de 43 de ani alerga pe Lacul Morii din Capitală. O haită a atacat-o şi a mâncat-o de vie. În aprilie, anul trecut, în acelaşi loc, femeia a mai fost sfâşiată de câini. A avut răni extrem de grave şi a rămas cu sechele dureroase. Chiar şi aşa, credea că lucrurile se pot schimba. Era activist de Mediu şi sportiv îndrăgostit de natură. Tragedia vine la zece ani de când Ionuţ, un băieţel de patru ani, a murit muşcat de câini într-un parc din Capitală.
Ana. Mamă, sportivă, voluntar pentru multe cauze nobile, absolventă de medicină veterinară, doctor în ştiinţe, angajată ca expert la Primăria Capitalei. Ana avea 43 de ani şi credea că poate face lumea mai bună. Cu blândeţe şi generozitate, lupta pentru credinţa că România e pe drumul cel bun.
''Mi-am dat seama că vreau să-mi schimb visul de a-mi trăi viaţa.''
Azi dimineaţă, Ana a avut un sfârşit cumplit! O haită de opt câini a atacat-o pe Lacul Morii, în timp ce alerga. Nimeni nu i-a auzit strigătele de disperare. Omul care a salvat vieţi nu a fost salvat de nimeni. Femeia de 43 de ani a fost găsită sfâşiată de câini la 300 de metri distanţă de cea mai apropiată locuinţă. Terenul care se află la limita dintre sectorul 6 şi localitatea ilfoveană Chiajna este împânzit de bălării şi de haite de câini.
Martor: Un băiat care alerga pe bicicletă în faţa casei noastre a început să ţipe la părinţii mei: O femeie este atacată, o femeie este atacată! Era înconjurată de vreo 20 de câini. Era decedată.
- O femeie din Bucureşti, găsită moartă după ce a fost muşcată de câini în timp ce alerga lângă Lacul Morii....
- Reacţia Primăriei Sectorului 6, după ce o femeie a murit fiindcă a fost muşcată de câini. "Primăriile de...
- O femeie de 43 de ani a fost sfâșiată de o haită de câini, în apropiere de Lacul Morii. Victima, dusă de...
Locul a fost împânzit de criminalişti, dar şi de echipaje ale Autorităţii pentru Supravegherea și Protecția Animalelor. Cu puştile cu tranchilizant, a început o vănătoare a animalelor ucigaşe. Au reuşit să prindă un singur câine. Ca o ironie a sorţii, femeia a mai fost atacată de câini în acelaşi loc, anul trecut în luna aprilie. A ajuns la spital cu răni teribile: peste 50 de muşcături la cap, mâini şi picioare.
Ana a fost sfâșiată de o haită de câini şi anul trecut, tot în acelaşi loc
Atunci a avut noroc, animalele nu i-au atins niciun vas important de sânge. După externare, Ana a încercat din răsputeri să găsească o soluţie pentru ca nimeni să nu mai treacă prin acelaşi calvar.
Robert Muresan, Club Alpin: A trecut peste şoc, deşi a fost desfigurată şi atunci. I-a lipsit o bucată de scalp. Ea a tras un semnal de alarmă atunci. Suntem şocaţi, nu ne vine să credem. Ea mâine trebuia să fie la munte. Îl plăceau animalele, culmea.
Şi iubea natura. Făcea voluntariat la asociaţii care promovau sporturile montane şi protecţia mediului. Organiza festivaluri şi faptele bune deveniseră misiunea vieţii ei.
Berceanu, activit: Ana mergea foarte des pe munte. Nu a fost mâncată de urs, este mâncată de câini într-o capitală europeană. Am mers cu ea împreună să verificăm acte de braconaj, am plantat în această zonă.
Doar că în România, binele nu se întoarce. Iar faptul că alţii nu şi-au făcut treaba a dus la moartea unui om.
Ana Măiţă, activistă: A fost omorâtă ca în junglă, de animale, mâncată de vie. Adăposturile sunt suprapopulate, nu mai intra niciun câine, nu se mai capturează nimic.
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, aflată în subordinea Primăriei Generale, ar fi trebuit să ridice animalele fără stăpân. Anul trecut a avut un buget de 18 milioane de lei. Iar din aprilie a cules de pe străzi doar 120 de câini din zona Lacul Morii. Ultima acţiune ar fi fost chiar luna aceasta.
Cătălina Trănescu, ASPA: Ar trebui să avem sprijinul poliţiilor locale de sector, poliţiei naţionale. Să verifice propritarii de câini, dacă sunt microcipaţi, dacă sunt sterilizaţi, dacă sunt ţinuţi pe proprietăţi îngrădite corespunzător.
Reporter: Aţi primit sprijin?
Cătălina Trănescu, ASPA: Din păcate, de la poliţia Sector 6, nu.
O contrazic reprezentanţii poliţiei locale care se jură că ei colaborează perfect cu ASPA. Şi că, în fond, nu e treaba lor. Anul trecut, la ASPA au fost trimise 53 de notificări, iar de la începutul lui 2023 - alte 36.
"Pe doamnă o vedeam mai mereu alergând. Am făcut toţi sesizări şi degeaba.''
"Sunt pitbull, amstaf, câine de 50 de kg. Mi-a fost frică să ies cu copilul din casă.''
"Am depus o sesizare în luna aprilie a 2022. De multe ori am văzut copii mergând cu bicicletele, alergaţi fiind de unul sau doi, trei câini. Sunt scăpaţi de sub control.''
Tudor Ionescu, expert politici Protecția Animalelor: Consiliile locale au atribuţii şi au obligativitatea de înfiinţare a serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân. Fără o colaborare şi o coordonare cu poliţia locală şi mai ales cu poliţia naţională, nu poate acţiona eficient.
Drama Anei este dovada tristă că România nu învaţă din greşeli. În urmă cu zece ani, Ionuţ, un băieţel de patru ani, a murit sfâşiat de câini într-un parc din Capitală. Iar în 2006, ţara noastră ajungea subiect pe prima pagină a presei internaţionale cu o ştire incredibilă. La o aruncătură de băţ de Guvern, un om de afaceri japonez a murit după ce a fost muşcat de un maidanez.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰