Antena Meniu Search
x

Dramatic! Călin Farcaş a murit. Tânărul reuşise să strângă banii pentru transplantul de plămâni, însă birocraţia statului român l-a ucis (Video)

Tânărul braşovean Călin Farcaş putea fi salvat doar de un transplant de plămâni. Era singura lui şansă, boala ajungând într-un stadiu terminal. Doi ani a aşteptat operaţia salvatoare. Aseară, Călin s-a stins la Institutul Marius Nasta din Capitală.

Tânărul braşovean Călin Farcaş putea fi salvat doar de un transplant de plămâni. Era singura lui şansă, boala ajungând într-un stadiu terminal. Doi ani a aşteptat operaţia salvatoare, însă lipsa unui acord al ţării noastre cu Eurotransplant i-a răpit şansa să trăiască. Aseară, Călin Farcaş s-a stins la Institutul Marius Nasta din Capitală.

Călin Farcaş avea 29 de ani şi aştepta de mai bine de 2 ani un transplant de plămâni. Fusese diagnosticat cu o boală extrem de rară: hipertensiune pulmonară, o boală foarte rară care îi afecta vasele de sânge din interiorul plămânilor. 

Un an întreg a aşteptat ca medicii români să-i pună un diagnostic, apoi, o altă jumătate de an, ca Direcţia de Sănătate Publică Braşov să-i răspundă dacă statul român îl poate ajuta să facă operaţia salvatoare în străinătate. S-a documentat şi a aflat singur că o clinică din Austria nu mai primeşte pacienţi din România. 

Pe acelaşi subiect

Cazul lui Călin Farcaş a devenit cunoscut în luna aprilie când, în scaunul cu rotile şi cu aparatul de oxigen lângă el, a protestat în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov ca să-şi ceară dreptul la viaţă.

A cerut accelelrarea procedurilor de transplant din România. 

„Împreună trebuie să tragem un semnal de alarmă faţă de sistemul nostru de sănătate, care, în timp, a ajuns la acest stadiu, să nu îţi mai poată acorda ajutorul de care ai nevoie. În această situaţie sunt eu acum, dar mâine poate fi oricine, acesta este crudul adevăr, deşi nu mi-aş dori ca cineva să treacă prin ce trec eu acum. Cerem două lucruri simple, garantate de Constituţia României: dreptul la viaţă şi dreptul la sănătate. Eu unul am de gând să lupt până în ultima clipă“, spunea Călin, la protestul din luna aprilie. 

Tânărul a încercat să se trateze în străinătate, dar cele mai multe clinici l-au refuzat pentru că România nu mai are un acord cu Eurotransplant. 

A reuşit să strângă 200.000 de euro pentru transplant, dar în lipsa acordului operaţia nu se putea face în Europa. S-a optat pentru India, dar până au fost gata toate actele a fost prea târziu. Călin a pierdut lupta cu viaţa aseară, la doar 29 de ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Dramatic! Călin Farcaş a murit. Tânărul reuşise să strângă banii pentru transplantul de plămâni, însă birocraţia statului român l-a ucis (Video)