Video A murit la 3 ani, de ziua ei, pentru că medicul "nu a ştiut cât de gravă e treaba". Raportul legiştilor
Încă o tragedie la spitalul din Târgu Jiu. O fetiţă de trei ani a murit, chiar de ziua ei, în urma unor convulsii fatale. Iniţial doctorii au crezut că a înghiţit accidental medicamentele pentru autism ale surorii ei. Familia a negat vehement această variantă. După un şir de erori şi bâlbîieli, fetiţa s-a stins sub ochii medicilor.
- Iranul a lansat noi atacuri asupra Israelului. IDF controlează cerul Teheranului, susţine Netanyahu
- Aplicaţia Antena Sport poate fi descărcată gratuit acum din AppStore şi GooglePlay
În ziua tragediei, fetiţa împlinise trei ani şi toată familia a sărbătorit-o. Copilul a fost bine până seara, când a început să tuşească şi să facă febră. Era sub tratament cu antibiotice pentru răceală, prescris de medicul de familie.
"A dormit, a mâncat, s-a jucat. Pe urmă a spus că o doare un pic capul, aşa, un pic. Şi cu urechea a spus că o doare. Am zis că e somn, de atâţia copiii. A cântat "la mulţi ani"!", povesteşte bunica fetiţei.
Părinţii şi-au dus copila din nou copilul la centrul medical de permanenţă din Mătăsari.
"Eu mi-am dat seama că nu e de mine. Vedeam că copilul nu reacţionează la stimuli, dureroşi, la stimuli verbali", declară Laurenţiu Diaconescu, medic centrul de permanenta Mătăsari.
- Cerșetor din Arad, agresiv cu oamenii care nu-i dădeau bani. Când au venit polițiștii, s-a dezbrăcat complet
- INSCOP: Aproape 73% dintre români susţin creșterea cheltuielilor pentru apărare
- Trei adulți și un copil, blocați în liftul care a căzut de la etajul 2 la subsol, într-o clădire din Timișoara
- Cea mai veche piaţă de droguri de pe dark web, desfiinţată. Legătura administratorului cu România
- "Erau chinuiţi şi flămânzi". Doi fraţi din Arad au obţinut ordin de protecţie împotriva propriilor părinţi
Erorile care au dus la moartea fetiţei
Ce trebuia să fie o cursă contracronometru pentru viaţa copilului s-a transformat într-un şir de erori şi bâlbâieli. Medicul a sunat la 112, dar nu ar fi prezentant toate simptomele dispecerului. Aşa că prima ambulanţă care a ajuns avea doar asistent. Fetiţa era deja în convulsii. Se soclicită un alt echipaj cu medic, de la Târgu Jiu.
"Din informaţiile pe care dispeceratul nostru le-a primit, nu a reieşit că ar fi un caz foarte, foarte grav încât să fie necesar trimiterea medicului şi nici medicul care ne-a solicitat nu ne-a specificat că este nevoie de medic", spune Tiberiu Tătaru, managerul SAJ Gorj.
"Am specificat că e un copil de trei ani, atât. Şi că e o stare precomatoasă, dar n-am cerut ambulanţă cu medic pentru că n-am ştiut. Nu am ştiut cât de gravă e treaba", se apără Laurenţiu Diaconescu, medic centrul de permanenta Mătăsari.
"Eu nu ştiu de caz comatos, în fişele noastre nu reiese aşa ceva. Am şi luat înregistrarea de la 112 şi acolo e specificat altfel, nu e atât de grav", spune Tiberiu Tătaru.
Ambulanţele s-au întâlnit la jumătatea drumului, iar fetiţa a fost preluată de medic si dusă la Spitalul Judeţean Târgu Jiu.
"Din spusele doamnei doctor pediatru, în timpul consultului din camera de gardă a fost informată de către doctorul de la centrul de permanenţă că suspiciona o ingestie medicamentoasă. Părinţii au negat cu fermitate acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului.
După ce a fost stabilizată, fetiţa a fost transferată din Urgenţe în secţia de Pediatrie. Nici 30 de minute mai târziu a intrat în stop cardiorespirator. A fost resuscitată mai bine de o oră, însă în zadar. Raportul preliminar al legiştlori arată că fetiţa a murit de insuficenţă respiratorie acută. Raportul toxicologic ar putea dura chiar şi o lună pentru a vedea dacă fetiţa a înghiţit accidental medicamente. Între timp, cazul e analizat de Ministerul Sănătăţii, iar poliţia a deschis o anchetă.
Un spital cu multe probleme
Problemele, dar şi tragediile se ţin lanţ la Spitalul Judeţean Târgu Jiu. Maternitatea a fost închisă zilele trecute după ce medici, moașe și paciente au fost depistate cu stafilococ auriu. În urmă cu câteva luni, Andrei, un băiat de 16 ani, s-a stins in spital cu peritonită. Medicul de gardă a refuzat să l opereze pentru că nu era pediatru. După acest caz, legea s-a schimbat astfel încât chirurgii să poate interveni în cazul în care viaţa unui minor este în pericol.
Iar în urmă cu exact un an, un bebeluş a murit la o zi după ce medicul pedatru l-a externat pe motiv că nu e bolnav, e doar constipat
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰