Antena Meniu Search
x

Curs valutar

A stat aproape doi ani jumate în spaţiu. Povestea rusului care a revenit cu picioarele pe Pământ

Cosmonautul rus Ghenadi Padalka a revenit pe Pământ zilele trecute, devenind astfel omul care a petrecut cel mai mult timp în spațiu, 879 de zile, adică aproximativ doi ani şi jumătate.

de Redactia Observator

la 14.09.2015 , 14:51

Cosmonautul rus Ghenadi Padalka a revenit pe Pământ zilele trecute, devenind astfel omul care a petrecut cel mai mult timp în spațiu, 879 de zile, adică aproximativ doi ani şi jumătate.  

Padalka, 57 de ani, a aterizat într-o stepă aridă din Kazahstan, însoțit de alţi doi colegi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), cosmonautul kazah Aidyn Aimbetov și astronautul danez Andreas Mogensen.

Padalka, comandantul celei de-a 44-a misiuni spre ISS, tocmai a încheiat cea de-a cincea misiune în spaţiu. El l-a devansat în luna martie a acestui an pe rusul Serghei Krikalev, deținătorul unui record de 803 zile. Performanţa de acum îl plasează acum pe Padalka în fruntea clasamentului.

Articolul continuă după reclamă

Comandant de staţie de patru ori

"Aterizarea s-a desfășurat bine", a declarat un purtător de cuvânt al agenției spațiale ruse Roscosmos, citat de AFP. La aterizare, rusul le-a spus celor prezenţi că se simte bine. Padalka a mers de patru ori pe ISS, fiind singurul care a fost comandant pe stație de patru ori. Rusul a zburat prima dată în spaţiu în 1998, când a plecat pentru o călătorie de 199 de zile, pe stația rusă Mir. Experienţa s-a repetat în 2009 şi a durat tot atât. După cele două, cosmonautul a mai plecat de alte două ori în spaţiu, dar numai pentru câteva zile. Ultima misiune, a cincea, a început pe 27 martie.

Misiunile în spațiu constituie unul din rarele programe de cooperare internațională între Rusia și Occident.ISS, a cărei construcție a costat circa 130 de miliarde de euro, este un proiect finanţat majoritar de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. ISS orbitează în jurul Pământului cu aproximativ 28.000 de kilometri pe oră din 1998. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă o capsulă locuibilă, echivalentă unui spaţiu locuibil dintr-un avion Boeing 747, informează AFP.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aveţi poliță facultativă de asigurare a locuinței?
Observator » Evenimente » A stat aproape doi ani jumate în spaţiu. Povestea rusului care a revenit cu picioarele pe Pământ