Antena Meniu Search
x

Activist de mediu din Moldoviţa, atacat în timp ce făcea dezvăluiri în direct, pe internet, despre furtul din codru (Video)

În pădurile României, se dă o luptă pe viaţă şi pe moarte, iar mafia lemnului loveşte fără teamă! Un activist de mediu din Moldoviţa, judeţul Suceava, a fost atacat în timp ce făcea dezvăluiri în direct pe Facebook despre furtul din codru. Culmea, agresori ar fi chiar cei care ar trebui să apere pădurea de hoţi.

de Redactia Observator

la 16.07.2020, 21:49

Vezi și
  • Atacatorii au fost reținuți pentru 24 de ore.
  • Șase pădurari au fost uciși, în ultimii trei ani.

"Uitaţi, sar la bătaie! Fugi repede că eu sun pe Mihai! Uitaţi ce am păţit! Te rog, repede! Sună şi la Poliţie că vin cu noi, ne omoară acum! Uite, fetiţa mea! Sună!", se aude pe înregistrare.

Activistul Tiberiu Boşutar şi fiica lui au văzut moartea cu ochii. Au fost atacaţi în timp ce-i deconspirau, într-un live pe Facebook, pe hoţii de pădure din zona Moldoviţa. Doi bărbaţi le-au făcut praf geamurile de la maşină, cu o scândură. 

Tiberiu Boşutar, activist: Pădurarul, angajat la Direcţia Silvică Suceava, la Ocolul Silvic Moldoviţa, m-a atacat cu un lemn, a lovit repetat în lunetă până a spart-o şi cu lemnul a aruncat spre mine. Celălalt, tot un muncitor de la Ocolul Silvic, a venit în lateral şi a încercat insistent să spargă geamul, să mă lovească aici. 

În urmă cu două luni, aceeaşi maşină a fost atacată cu un topor. 

Tiberiu Boşutar, activist: Pe data de 14 mai, am filmat un transport de lemne care avea şi lemn fără acte, plecat din fond forestier. Când am mişcat cuibul de viespe, au început problemele. 

Tiberiu Boşutar, activist: Am demonstrat că 20% din lemn era fără acte, lemn care ajungea la alt inginer silvic de la Gura Humorului. 

Furtul din codru se petrece cu complicitatea oamenilor din zonă. 

Cei doi suspecţi, de 29 şi 38 de ani, au fost prinşi la scurt timp. 

Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt Inspectoratul de Poliție Județean Suceava: Cei doi sunt acuzaţi de distrugere şi ameninţare. Faţă de aceştia au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. 

DNA-ul Pădurilor, instituţia care ar trebui să vegheze ca aceste lucruri să nu se mai întâmple, rămâne doar pe hârtie. 

Allen Coliban, preşedintele Comisiei de Mediu: Proiectul fost atacat de către Guvern la Curtea Constituţională, iar decizia va fi abia în septembrie, deci mai avem luni în care infractorii pot să răsufle uşuraţi. 

Doar în ultimii şase ani, peste 100 de milioane de metri cubi de lemn a fost tăiat ilegal din pădurile României. Cel mai mult - la Suceava. 

Mafia lemnului nu are scrupule cu cei care apără pădurea. În ultimii trei ani, şase pădurari au fost ucişi. Ultimul, Liviu Pop, tatăl a trei copii, a fost executat cu propria armă în timp ce-i urmărea pe hoţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Activist de mediu din Moldoviţa, atacat în timp ce făcea dezvăluiri în direct, pe internet, despre furtul din codru (Video)