Video Acuzaţii grave după extinderea domeniului schiabil al staţiunii Sinaia. Activiştii de mediu spun că au fost construit ilegal şi că flora a fost afectată
Acuzaţii grave legate de extinderea domeniului schiabil al staţiunii Sinaia! O organizaţie non guvernamentală de mediu susţine că proiectul din masivul Bucegi este ilegal. Pârtiile Lăptici de la cota 2000 ar fi fost amenajate într-o zonă protejată, fără autorizaţie de mediu. Autorităţile spun că totul s-a făcut legal, dar inspectorii Gărzii de Mediu Prahova fac verificări după reclamaţia primită.
Primăria Sinaia a amenajat, în ultimul an, trei pârtii noi, pe cel mai mare domeniu schiabil din România, la limita judeţelor Prahova şi Dâmboviţa.
Claudiu Loghin, reporter: Suntem în Masivul Bucegi, la aproximativ 1880 de metri altitudine. Sub noi se vede o parte din organizarea de șantier, cu platforma pe care sunt o parte din utilajele grele, un excavator și un buldozer. Gardul unei viitoare pârtii pare să fie în lucru, în acest moment. O parte din stâlpi sunt betonați, iar pentru alții, stâlpii sunt puși în poziție. Iar pentru linia de telescaun, în prezent pare că se fac probe de funcționare.
Activiştii de mediu spun că flora din Parcul Natural Bucegi a fost afectată
Lucrările nu s-ar fi făcut în zona pentru care ar fi primit autorizaţie, susţin activiştii de mediu, ci în altă parte, lucru care ar fi afectat flora din Parcul Natural Bucegi.
- Agent Green: Primăria Sinaia consturiește pârtii ilegal în Munții Bugeci. ONG-ul a depus plângeri penale și...
- Podul din Sinaia a intrat în reabilitare și îngreunează traficul pe DN1, chiar la începutul sezonului turistic....
- 120.000 de euro, un bilet pentru o călătorie cu trenul Orient Express. "Fantastic, fabulos, avem șampanie toată...
"Primăria Sinaia a realizat ilegal noi pârtii de schi pe platoul Bucegilor, la limita dintre judeţele Dâmboviţa şi Prahova. Pârtia Lăptici s-a realizat prin habitate prioritare fragile, unde nu exista acord de mediu". Sursa: Comunicat Agent Green
Gabriel Păun, director ONG mediu: S-a obturat complet valea, au schimbat complet versantul, au rupt o nouă curbă de nivel și mai jos este absolut totul complet distrus.
Orice lucrare într-o asemenea zonă are nevoie de un acord de mediu. Un document pe care Agenţia de Protecţie a Mediului Prahova îl emite pe baza unui aviz al Consiliului Ştiinţific din cadrul administraţiei Parcului Natural Bucegi.
Cătălina Rădulescu, avocat ONG mediu: Practic, nu au executat acordul de mediu, nu au pus în aplicare planul de monitorizare din acest act administrativ și pur și simplu au închis ochii la distrugerile care se întâmplă în această zonă.
Autorităţile incriminate susţin că lucrările au respectat toate reglementările.
Florin Diaconu, director APM Prahova: Au acord de mediu, acordul de mediu este ok, au acceptul Parcului şi al Colegiului Ştiinţific al Parcului, deci din punct de vedere al actelor, totul este în regulă.
Vlad Oprea, primar Sinaia: Vă dați seama că noi, cei care locuim aici, avem tot interesul ca muntele să fie păstrat în condiții optime. Ca dovadă și numărul mare de turiști, care vine la Sinaia. Dacă mediul ar fi fost distrus, cu siguranță turiștii ar fi ales să plece în alte zone din țară.
Totuşi, autorităţile fac verificări după reclamaţia activiştilor de mediu de săptămâna aceasta.
Luiza Feraru, comisar șef Garda de Mediu Prahova: În momentul de faţă, suntem într-un control în derulare, împreună cu Garda Generală.
Domeniul schiabil al staţiunii Sinaia are, în prezent, aproape 30 de kilometri de pârtii şi trasee omologate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰