Antena Meniu Search
x

Video Adio, cozi interminabile în Vama Albiţa. Va exista o singură oprire pentru verificări: "Trebuia să se facă asta de decenii"

Adio, cozi interminabile la intrarea în România, prin Vama Albiţa. Timp de 6 luni, Republica Moldova şi România au control comun pe sensul de ieşire din ţara vecină. Practic, toţi cei care vin de peste Prut vor avea o singură oprire pentru toate verificările, pe teritoriul ţării noastre. Ceea ce reduce timpii de aşteptare la jumătate, spun autorităţile.

de Redactia Observator

la 19.04.2023, 09:10

Vezi și

În Vama Albiţa, unul dintre cele mai aglomerate puncte de frontieră cu vecinii moldoveni, oamenii fac doar o oprire, iar paşaportul le este verificat la două ghişee aflate la câţiva metri distanţă. Dispare astfel controlul autorităţilor moldovene din Vama Leuşeni. Obişnuiţi să aştepte în jur de două ore de sărbători ca să intre în ţară, cei care au venit în România în prima zi de Paşte au fost plăcut surprinşi.

Martor: Trebuia de decenii să se facă. Eu vin din 1970 aici. 

Martor: Super, super. E un lucru bun, am trecut în 3 minute.

Controlul coordonat ajută nu doar simplii călători, ci şi transportatorii. Prin vămile Leuşeni-Albiţa trece aproape o treime din exporturile moldoveneşti.­

Pe acelaşi subiect

Timpul de aşteptare la vamă micşorat

Daniel Onofrei, prefectul VasluiuluiSe micşoreaza foarte mult timpul de aşteptare. Nu mai vorbim decât de câteva secunde dupa ce termină la dumnealor până sunt preluaţi de noi.

Martor: Sunt bune controalele la frontieră, dar ce ar trebui să se facă este să se desfiinţeze fie frontiera moldovenească, fie cea românească şi să fie una singură. Aşa cum este la noi în Europa, să fie o singură frontieră.

Ana Revenco, Ministrul Afacerilor Interne din Rep. Moldova: De sărbători venim cu un cadou pentru toţi moldovenii, suntem mai aproape de Europa. Pentru cei care călătoresc, pentru cei care fac business, pentru cei care pleacă şi se reîntorc pentru a se reuni cu familia. 

Acordul privind controlul comun este un proiect-pilot, valabil jumătate de an. Dacă se va dovedi un succes, ar putea fi introdus şi în celelalte cinci puncte de frontieră cu Republica Moldova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Adio, cozi interminabile în Vama Albiţa. Va exista o singură oprire pentru verificări: "Trebuia să se facă asta de decenii"