Video Adio drumuri la ghişeu pentru o simplă semnătură. Proiectul adoptat de deputaţi care uşurează viaţa românilor
Mai puţină birocraţie şi mai puţine drumuri şi cozi la ghişee. Deputaţii au adoptat un proiect de lege care echivalează semnătura electronică cu cea normală pentru documentele juridice. Astfel, vom putea trimite cereri, solicitări şi diverse acte autorităţilor folosind semnătura digitală.
Semnătura digitală o va înlocui treptat pe cea scrisă de mână. Asta ne va scuti de cozile la ghişee şi de risipa hârtiilor. Mai întâi trebuie să fie cumpărată de la un furnizor, iar preţurile pornesc de la 40 de euro, fără TVA. Softul certificatului digital poate fi instalat pe un computer de birou sau un laptop.
Când semnaţi un document, trebuie să selectați opțiunea de utilizare a certificatului digital și nu cea de semnare electronică a documentului. Pentru ca semnătura să fie valabilă, e nevoie şi de un cod de securitate pe care trebuie să îl cunoască doar persoana autorizată. Mulţi par pregătiţi să facă pasul spre digitalizare.
Instituţiile statului vor fi obligate să accepte documentele semnate de la distanţă
Instituţiile statului vor fi obligate să accepte documentele semnate de la distanţă. De securitatea datelor personale ale celor care solicită un certificat pentru o semnătură digitală se va ocupa furnizorul. Asta în timp ce autorităţile se pregătesc să implementeze sistemele informatice necesare.
"1.000 de primării vor avea aceste instrumente care vor funcţiona din punctul meu de vedere până la finalul anului 2024. Semnătura electronică calificată este asociată CNP-ului fiecărei persoane. Deci ea poate fi folosită pe orice tip de document pe care o persoană semnează la fel ca şi în cazul semnăturii olografe", a declarat Bogdan Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
"Această semnatură este imposibil de falsificat, iar emiţătorul de semnătură electronică ne conferă un nivel de securitate astfel încât să nu avem probleme", precizează Bogdan Dumitrache, expert în securitate cibernetică. Furnizorii certificatelor digitale oferă o valabilitate de 3 ani pentru semnături. Legea va intra în vigoare la 3 luni după publicarea în Monitorul Oficial.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰