Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video CAMERA ASCUNSĂ. În prima zi când dosarul cu şină ar trebui să fie istorie, funcţionarii au rămas tot la vorba clasică: "Da, trebuie copie"

De azi ar fi trebuit să aruncăm dosarul cu şină la gunoi, dar practic nu putem pentru că încă avem nevoie de el. Nu scăpăm nici de copii xerox şi nici de cozile la ghişeu. Explicaţia e simplă: sistemul digital care centralizează toate aceste acte nu este încă pus la punct. Iar ministrul digitalizării nu crede că se va rezolva totul în câteva zile.

de Redactia Observator

la 04.07.2023 , 20:26

Unde-i lege nu i tocmeală. De astăzi dosarul cu şină nu mai este necesar la niciuna din instituţiile statului. Şi nici copii după buletin sau alte acte. Teoretic. Căci practic...

Florentina Lazăr, reporter Observator: "Mergem la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei Sector 2 pentru a ne face o viză de flotant. Rămâne de văzut dacă vom avea nevoie de copii ale documentelor sau nu."

"Aceasta e cererea,  actul de casă cu proprietarul şi dumneavoastră cu buletinul. Si după buletin se face o copie aici. Nu. Nu e nevoie deloc? De copie nu, Doar la actul casei vă trebuie copie."

Vezi și

"Şi actul casei, pentru acela va fi nevoie de copie? Da, la actul casei trebuie copie."

Pe acelaşi subiect

Instituţiile ar trebui să-şi mute activitatea online

Mai mult, toate procedurile ar trebui să se desfăşoare şi online. Instituţiile statului ar trebui să aibă pe site formularele, iar românii să poată solicita sau depune diverse documete pe mail. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: "Pentru a putea înmatricula o mașină este nevoie de mai multe documente, printre care o cerere de înmatriculare, cartea de identitate a vehiculului, actul de identitate al solicitantului dar și asigurarea RCA. Deşi de azi aceste documente ar trebui sa poată fi trimise și online, oamenii continua sa vina la ghișee cu dosarele."

Petre Alexandru, şef serviciu înmatriculări: "Platforma e în curs de dezvoltare."

Reporter: "Şi când ar putea fi folosită?"

Petre Alexandru: "Noi estimăm că platforma va putea fi operaţională la începutul anului viitor."

Aşa se face că la ghişee tot sunt cozi. 

"Am 40 de minute de când stau şi mai am două persoane în faţă. Am bonul 400, aveam vreo 65 de persoane în faţă. Documentele sunt in regula, sunt pregatite."

"Vi s-au cerut copii după acestea?" 

"Nu, ca nu a fost cazul, le aveam."

Şi peste tot în ţară e la fel. Oamenii obişnuiţi cu birocraţia respectă vechile reguli. 

"Ce avem aici? Dosar cu şină! Şi văd că scrie aici şi..."

"Şi copii după acte."

"Deci, se cer în continuare."

"Aşa se pare. Era mult mai simplu sa se faca online. Încă suntem în era hârtiilor, ca să zic aşa." 

"Aveam o listuţă aici copie după certificat, copie după actul de identitate al părinţilor. Eu mai am de făcut două copii. O să merg să caut un xerox prin zonă."

Explicaţia oficială? Deşi legea a intrat în vigoare, urmează o perioadă de tranziţie de 30 de zile până când bazele de date ale instituţiilor statului vor fi interconectate. 

Petrica Paţilea, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Sigur că vom aplica şi noi prevederile legale şi se lucrează acum în regim de urgenţă la conceperea unor proceduri interne de lucru specifice fiecărui compartiment."

Nici măcar ministrul digitalizării nu e prea optimist. 

Bogdan Ivan, ministrul digitalizării: "Nu mă aştept ca toate instituţiile statului să fie complet digitalizate peste noapte, e un proces care durează, care se va pune la punct pas cu pas, atât persoanele fizice trebuie să se obişnuiască cu această oportunitate nouă, cât şi instituţiile statului, iar noi ca şi minsiter vom oferi suport."

Legea nu prevede şi sancţiuni pentru cei care nu respectă noile prevederi. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Evenimente » CAMERA ASCUNSĂ. În prima zi când dosarul cu şină ar trebui să fie istorie, funcţionarii au rămas tot la vorba clasică: "Da, trebuie copie"