Video Afacerea care se apropie de colaps în România. Producătorii au nevoie de subvenţii de la stat ca să reuşească
Dacă vi se pare că pepenii nu mai au gustul de altă dată, probabil că aveţi dreptate. Chiar şi acum, în mijlocul verii, în plin sezon al lubeniţei, mâncăm pepeni din import. Unul din doi este adus din alte ţări. Cerere este, românii vor să mănânce pepeni şi acum, nu e vreo modă apusă, dar fermierii de la Dăbuleni de exemplu nu mai cultivă ca altădată pentru că nu mai e rentabil. Undeva între cerere şi ofertă sistemul colapsează iar cultivatorii spun că fără subvenţii de la stat nu au cum să scoată afacerea pe plus, indiferent cât ne-am dori noi lubeniţe româneşti.
E vremea recoltei în patria pepenilor, Dăbuleni. Din păcate, veştile nu sunt cele pe care le aşteptam. Pepenii sunt în continuare delicioşi, doar că mult mai puţini.
Deși producția de pepeni din acest an este bună, suprafețele cultivate s-au redus semnificativ în ultimii ani. De la 584.000 tone în 2018 la 157.300 tone în 2024. Consumul intern însă rămâne stabil, de aproximativ 370.000 tone.
Afacerea care se apropie de colaps
Cu o producţie care a scăzut de trei ori în şase ani, din doi pepeni care ajung pe mesele noastre, unul este din export. Plătim pofta de lubeniţă cu 24 de milioane de euro anual, bani care merg la cultivatorii din Grecia, Germania, Turcia, Olanda și Bulgaria. Iar asta nu se întâmplă doar în miezul iernii, ci şi în plin sezon....
"Prețul mic, vor și mai mic prețul. Vin întreabă și pleacă. Vor lubeniță mare, frumoasă, la preț de nimic. Profit cam zero", a declarat Cristian Ruță, producător.
Nici măcar clienţii, cei care caută gustul "de altă dată", nu sunt dispuşi să-i sprijine pe producătorii autohtoni. Iar cheltuielile din ce în ce mai mari, lipsa sprijinului şi concurenţa importurilor îi descurajează pe mulţi.
"S-au scumpit toate, motorina, benzina, mâna de lucru, nu găsești oameni să lucreze. Lumea vrea cât mai mult la zi, noi nu avem puterea de a plăti atât, astea sunt lucrurile care nu ne avantajează", a declarat Lucian Dragomir, producător.
Aşa se explică şi faptul că suprafeţele cultivate cu pepeni se restrâng de la an la an. Dacă în 2022, în Dolj erau 2.800 de hectare pentru cultivarea pepenilor, până în 2024 suprafața a scăzut cu aproape 400 de hectare. Iar dacă ne uităm strict la Dăbuleni, în ultimul deceniu suprafața cultivată a scăzut de la 1.400 de hectare la 900.
"Acest fapt se datorează condițiilor de climă, din cauza prețului la semințe și îngrășăminte chimice, căderile de grindină, seceta din acea zonă, competiția economică cu produsele care vin din Turcia și din Grecia, acestea fiind motivele prin care fermierii s-au îndreptat către cultura de porumb zaharat, unde costurile cu înființarea culturii se duce undeva la 20.000 de lei pe hectar, iar prețul de valorificare al știuletelui de porumb zaharat, în această primăvară, la culturile apărute pentru prima dată a fost și la 4 lei per știulete", a declarat Agapie Romulus Sorin - director DAJ Dolj.
România este al cincilea cel mai mare producător de pepeni din Europa, iar Dăbuleni este în continuare zona cu cei mai mulţi cultivatori... 16 la sută din producţia totală. Deşi importăm enorm, exportăm anual pepeni în valoare de DOAR 3 milioane de euro către Polonia, Ucraina, Ungaria, Republica Moldova şi Olanda.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰