Afacerea cu care Bogdan a dat lovitura. Cum a reuşit să facă profit şi în extrasezon
Dăbuleni este patria pepenilor, Mârşani, tot din Dolj, ar putea deveni patria căpşunilor de vară. Un agricultor de aici spune că a reușit să prelungească sezonul fructelor de mai până la mijlocul toamnei şi dezvoltă astfel o afacere promiţătoare. A ales soiuri potrivite perfect solului nisipos din judeţ, iar clienţi pentru fructele produse de el există. Căpşunile gustoase proaspăt culese ajung pe mesele pofticioşilor, alături pepeni şi alte fructe de august.
Suntem în ultima lună a verii, dar în comuna Mârșani din județul Dolj încă se simte mirosul dulce al căpșunilor. Bogdan continuă să cultive fructele și acum, iar producția se va opri numai în noiembrie, când dă bruma.
"Sunt stoluri care fructifică tot anul și pe acestea le plantez fie în vară-toamnă, august-septembrie, fie în primăvară. Dacă le plantezi în august-septembrie o să ai producție din mai anul viitor până în noiembrie, dacă le plantezi în martie, cum este plantația aceasta, o să ai producție din iunie până în noiembrie" a explicat cultivatorul Bogdan Gugu.
Cum a început afacerea de familie
Este o afacere de familie începută acum câțiva ani. Bogdan împreună cu părinții săi cultivă căpșuni pe un teren de 2 hectare, iar investiția totală a fost de 40.000 de euro.
"Succes e cu timpul, nu plantezi doar o dată și vezi succesul într-un an, succesul se acumulează în timp, în 4-5 ani și putem să spunem că avem succes" a mai spus Bogdan Gugu.
Au ajutor și de la natură, căci solul nisipos din zona Doljului este perfect pentru căpșunile care nu cer foarte multă apă. Iar comenzile nu încetează să vină.
"Ne trezim la 5 și ceva, merg și iau fetele că avem de cules zi de zi, noi suntem de la 6 până la 12 încercăm să culegem, să onorăm comenzile" a povestit mama lui Bogdan, Veronica Gugu.
Ce îi face pe clienţi să aleagă să cumpere de la Bogdan
Bogdan vinde căpșunile la ușa clientului. Iar oamenii sunt încântați, mai ales că prețul fructelor este la fel ca în plin sezon.
"Dacă vrem calitate și vrem încă să avem gustul acela bun pe care îl cunoaștem, atunci putem să dăm un ban în plus și să-i încurajăm până la urmă, sunt producătorii noștri locali" a explicat un cumpărător.
Un kilogram de căpșuni se vinde acum în piață cu 25 de lei. Costă, ce-i drept, cu câţiva lei mai mult decât fructele de import care se vând în supermarket, dar sunt proaspete, mult mai gustoase şi - mai ales - culese din România.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰