Video Agricultorii din nord-estul României sunt la mila naturii. Sute de hectare au fost grav afectate din cauza secetei
În timp ce în Vestul ţării culturile au fost distruse de inundaţii, în Nord-Estul României agricultorii se luptă cu seceta. Este al doilea an, consecutiv, în care producţia de pe sute de hectare este grav afectată. Fermierii sunt la mila lui Dumnezeu şi pot doar să privească neputincioşi cum munca şi banii lor se duc pe apa sâmbetei.
Agricultor: Spicul ar trebui să aibă un număr de rânduri mult mai mare. Vă daţi seama din start, se observă că cantitatea de producţie este în jumătate
Seceta a făcut ravagii printre culturile de grâu din nord-estul ţării
Elvis Iulian Mocanu, membru al Cosiliului Grânarii Iaşi: În perioada de fructificare, popular îi zicem noi la legat, nu a avut o cantitate de apă necesară. Pe zona noastră mă refer, am văzut că în Vest, în celelalte zone ale ţării a plouat destul de bine. Şi avem cred că un procecent de 40-50% de diminuare a producţiei pe zona noastră.
Aflaţi în prag de a începe recoltarea la culturile de toamnă, adică de rapiţă, grâu şi orz, agricultorii sunt disperaţi.
- "Muncă investită degeaba!" În loc să-şi vândă legumele pe bani frumoşi, fermierii îşi pun mâinile-n cap:...
- Ajutoare de la stat de până la 300.000 de euro pentru agricultori. Ce condiții trebuie să îndeplinească...
- Agricultura, la mila lui Dumnezeu. Culturile au fost distruse fie de secetă, fie de inundaţii, spre disperarea...
Agricultor: Problema nu este de producţie, este de preţul de burse al cerealelor care este destul de scăzut comparativ cu anul trecut. La grâu am fi putut sta mult mai bine dacă mai veneau ceva ploi în ultimele 2 luni.
Compromise sunt şi culturile de porumb şi floarea soarelui.
"Din cauza lipsei de precipitaţii, culturile sunt de mici dimensiuni şi dacă nu va ploua în următoarea săptămână, asa vor rămâne. Se vor usca, vor mai fructifica şi practic de aici nu se va mai recolta nimic", Clara Mihociu, reporter Observator.
Ministrul Agriculturii le-a promis fermierilor despăgubiri în valoare de o mie de lei pentru fiecare hectar distrus, însă au rămas doar cu promisiunile. Suma finală a fost stabilită la 335 de lei. România a importat în ultima perioadă din străinătate cantităţi uriaşe de cereale, ceea ce a făcut ca producătorii români să fie forţaţi să vândă la un preţ mult mai mic faţă de anii trecuţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰