Antena Meniu Search
x

Ajutor românesc pentru stingerea incendiilor devastatoare din Franţa. Pompierii, copleşiţi de amploarea dezastrului

România ajută la stingerea incendiilor devastatoare din Franţa. 77 de pompieri cu 17 mijloace de intervenție au urcat aseară în cele două aeronave de tip Boeing C-17, ale NATO, cu destinaţia Bordeaux, Franţa. Emmanuel Macron a mulțumit României pentru ajutor. De altfel, nu doar Franţa se confruntă cu astfel de probleme. Întreaga Europă este pârjolită de incendii uriaşe de vegetaţie. Şi în Spania, Portugalia şi Marea Britanie pompierii se chinuie de zile întregi să lichideze focarele.

de Redactia Observator

la 12.08.2022, 08:30

Guvernul de la Paris a solicitat miercuri sprijin aerian şi terestru, iar premierul Nicolae Ciucă a convocat ieri Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, unde s-a decis trimiterea forțelor și echipamentelor. 

Ajutor românesc pentru stingerea incendiilor devastatoare din Franţa

Raed Arafat, şeful DSU: 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri, pe lângă 17 mijloace de intervenție care includ cel puţin 8 maşini cu capacitate de stingere. Au fost mobilizați pompieri către Bucureşti şi către Timişoara din mai multe județe și vor fi transportați cu cele două avioane militare C17. E o premieră în care trimitem mijloace tehnice şi maşini de pompieri pe calea aerului.

La ora 22:00, o aeronavă militară C-17 Globemaster III a NATO cu pompieri şi mijloace de intervenţie a decolat de pe aeroportul Baza 90 din București, cu destinația Bordeaux. Totodată, o altă aeronavă de acelaşi tip a decolat de pe aeroportul din Timișoara spre Franţa. Forțele românești și echipamentele vor ajuta în zilele următoare la stingerea incendiilor devastatoare de vegetaţie care au lovit Franţa.

Pe acelaşi subiect

De la începutul săptămânii, flăcările au mistuit vegetaţia de pe mai bine de 10.000 de hectare, în mai multe regiuni ale ţării. Pompierii francezi sunt copleşiţi de amploarea dezastrului. Sprijinul primit de la România şi alte cinci ţări, ca şi de la Comisia Europeană, a fost salutat de preşedintele Macron şi de şefa guvernului de la Paris.    

"Germania, Grecia, Polonia şi în următoarele ore România şi Austria; partenerii noştri vin în ajutorul Franţei, împotriva incendiilor. Solidaritatea europeană este în acţiune!", a scris preşedintele Macron.

Élisabeth Borne, prim-ministru: Astăzi beneficiem din plin de solidaritatea europeană. Vor sosi avioane greceşti, avem deja şi avioane suedeze. Mai sunt şi mijloace terestre, care vor fi mobilizate din Germania, Polonia, Austria, România. 

Franţa nu este singura ţară din vestul Europei care se confruntă cu ample incendii de vegetaţie. În Portugalia, peste o mie de pompieri încearcă, fără succes, de mai bine de cinci zile, să stingă flăcările care devastează pădurea dintr-un parc naţional.    

Incendii au izbucnit în serie şi în Spania, unde, ca şi în Portugalia, luna iulie a acestui an a fost cea mai călduroasă din istorie. Iar canicula şi mai ales seceta nu pot decât să favorizeze propagarea focului. 

Şi chiar în Marea Britanie, unde asemenea dezastre sunt rare, un incendiu uriaş a înghiţit un teren agricol de lângă Birmingham. Pompierii au făcut eforturi serioase pentru a stinge flăcările iscate tot de caniculă.     

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Ajutor românesc pentru stingerea incendiilor devastatoare din Franţa. Pompierii, copleşiţi de amploarea dezastrului