Antena Meniu Search
x

Video Alerta declanșată de minele care plutesc în Marea Neagră se menţine. Dispozitivele explozive sunt căutate zi şi noapte cu patru nave şi două elicoptere

Alerta declanșată de minele care plutesc în Marea Neagră se menţine. Patru nave militare și două elicoptere supraveghează spațiul maritim al României, pentru a identifica minele marine care ar putea ajunge în zona noastră. Sunt echipaje specializate la Mangalia, Constanţa, Sulina şi la platformele de foraj marin. Ele patrulează continuu şi unde găsesc încărcături explozive le distrug. Marina Militară creează în acest fel culoare sigure de navigaţie pentru transportul naval de mărfuri în apele teritoriale româneşti.

de Redactia Observator

la 01.04.2022, 08:59

Vezi și

"Zilnic, navele militare românești ies pe mare și supraveghează situaţia navală, gata să intervină în momentul apariţiei unei mine în derivă. Sunt cercetate rutele comerciale dar și căile navale de acces în porturile româneşti", transmite Andreea Filip, reporter Observator.

Zona cercetată însumează 30 de mii de kilometri pătrați, adică dublul suprafeței Dobrogei.

Colonel Corneliu Pavel, purtător de cuvânt Forţele Navale Române:  Avem 4 nave la mare. Avem o navă la Mangalia, o corvetă, la Constanţa avem dragon maritim şi puitorul de mine 274, la bordul căruia ne aflăm astăzi. La Sulina avem un remorcher maritim. Şi cercetarea aeriană este executată astăzi de două elicoptere puma naval.

"Nave sunt în permanenţă şi pe braţele Dunării pentru a asigura securitatea căilor de navigaţie fluvială, având în vedere că sunt puncte foarte aproape de zonele de conflict", transmite Andreea Filip, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Când sunt descoperite mine plutind în derivă, aceastea sunt raportate imediat. 

Mihaela Cozma, soldat: Fiindcă este marea foarte agitatată, trebuie să avem o atenţie mult mai sporită deoarece minele, neavând o dimensiune foarte mare, intră şi ies în valuri. Şi atunci...ca şi cum s-ar ascunde.

Tânăra, care lucrează pe Puitor de doi ani, spune că are ochi de vultur. Observă mişcările şi de la 10 mile marine distanţă. Când o mină este reperată, sunt chemaţi pentru detonare scafandrii special antrenaţi. 

Daniel Gheorma, comandatul navei: Prin plantarea unei încărcături explozive pe corpul minei şi detonare de la distanţă.

În paralel, pe nava puitor Constantin Bălescu au loc şi două exerciții militare.

"În acest moment are loc un atac asimetric. Asta înseamnă că o ambarcaţiune mică atacă o navă de război. S-au tras focuri de avertisment", transmite Andreea Filip, reporter Observator.

Apoi urmează simularea de conflict naval. Un avion de luptă joacă rolul inamicului, care se-apropie nepermis de mult, iar pe vapor se dă alarma.

Nava puitor este cea care, acum 4 zile, a neutralizat o mină, la circa 70 de kilometri de Capul Midia.

Dispozitivul exploziv fusese descoperit, din întâmplare, de un pescador.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Alerta declanșată de minele care plutesc în Marea Neagră se menţine. Dispozitivele explozive sunt căutate zi şi noapte cu patru nave şi două elicoptere