Alertă în nordul Italiei şi în Europa. Peste 150 de oameni au fost infectaţi cu coronavirus
Este stare de alertă în nordul Italiei şi în Europa, pe măsură ce epidemia de coronavirus continuă să se extindă şi să facă tot mai multe victime în peninsulă.
- Peste 150 de oameni din 6 regiuni au fost infectaţi de coronavirus.
- Zeci de români, din 12 localităţi sunt .
Este stare de alertă în nordul Italiei şi în Europa, pe măsură ce epidemia de coronavirus continuă să se extindă şi să facă tot mai multe victime în peninsulă.
Peste 150 de oameni din 6 regiuni au fost infectaţi de virusul ucigaşi, iar trei pacienţi au murit în mai puţin de 48 de ore. Peste 50.000 de oameni, printre care zeci de români, din 12 localităţi sunt izolaţi, iar autorităţile continuă să anuleze tot mai multe evenimente şi să închidă atracţii turistice.
O măsură extremă a fost luată şi în Austria, acolo unde timp de mai multe ore. două trenuri care veneau din Italia au fost blocate.
Semnalul de alarmă la graniţa Austriei cu Italia s-a dat pe seară, atunci când două femei din Germania, aflate la bordul unui tren ce călătorea de la Veneţia la Munchen, au fost suspectate că ar fi infectate cu coronavirus. După mai bine de trei ore în care calea ferată a fost blocată, trenurile provenite din Italia au putut circula din nou, abia când rezultatele testelor s-au dovedit a fi negative.
Cu fiecare oră ce trece însă, bilanţul din Italia creşte. Numărul cazurilor a depăşit 150, iar cel a deceselor a crescut la 3, după ce o femeie bolnavă de cancer, a murit la scurt timp după ce a fost infectată de coronavirus.
Mai multe ordonanţe de urgenţă, care prevăd măsuri şi recomandări, au fost date de către Guvernul Italian, doar că nici măcar autorităţile nu ştiu cu ce se confruntă.
Cea mai gravă situaţie se înregistrează în regiunile Lombardia şi Veneto, unde 12 localităţi sunt izolate.
Nimeni nu intră, nimeni nu iese. Armata păzeşte oraşele în care zeci de mii de oameni sunt în pericol. Mii dintre ei sunt români. Pe străzi e pustiu, magazinele sunt goale, iar teama se simte la orice pas în mijlocul focarului de coronavirus.
Zeci de români au fugit pur şi simplu din calea ameninţării, spre România.
Este vorba despre un grup de muncitori români care lucrau în Pieve, o localitate la doar zece kilometri de Lombardia, zona principală de focar. Ar fi vrut să plece cu avionul, dar s-au răzgândit.
Nu au anunţat pe nimeni de la Ambasadă, aşa cum prevede procedura şi nici nu se cunoaşte exact traseul autocarului.
Însă românii din Italia le cer conaţionalilor să nu părăsească peninsula.
În Peninsulă, sunt aproximativ un milion cinci sute de mii de români care trăiesc sub ameninţarea coronavirusului.
După Torino şi Milano, un caz de coronavirus a fost depistat şi în Veneţia. Drept urmare, marele Carnaval de la Veneţia a fost anulat. Domul din Milano a fost închis pentru turişti, iar criza a fost resimţită şi la săptămâna modei, unde prezentarea Armani s-a desfăşurat cu porţile închise.
Evenimentele sportive din regiunile afectate au fost suspendate, iar în Lombardia au fost închise inclusiv cluburile de noapte.
Marea problemă este că încă nu a fost identificat pacientul zero. Iniţial s-a crezut că sursa principală de infecţie este un tânăr de 38 de ani depistat pozitiv la testul pentru coronavirus, după ce a luat cina, în ianuarie, cu un chinez.
Acesta din urmă, însă, s-a dovedit sănătos. Nu se ştie deci cine l-a îmbolnăvit pe tânărul care a dus virusul mai departe.
În ultimele trei zile, Italia a devenit cel mai afectat stat, din afara Asiei, de virusul ucigaş. În Europa, s-a mai înregistrat un singur alt deces de coronavirus, în Franţa. Printre ţările afectate de pe bătrânul continent se mai numără Germania, Marea Britanie, Belgia, Spania, Finlanda sau Suedia. Comisia Europeană va anunţa ce măsuri vor fi luate la nivel european din punct de vedere logistic, social sau economic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰