România închide peste 170 de centre de vaccinare. Situaţia gravă constatată de autorităţi
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că 171 de cabinete îşi vor încheia activitatea în perioada următoare.
Valeriu Gheorghiţă a afirmat că 171 de cabinete de vaccinare îşi vor încheia activitatea, acestea având mai puţin de zece doze administratie zilnic, precizând că alte centre vor fi transformate în unele de testare, iar altele vor funcţiona în sistem hibrid, atât pentru vaccinare, cât şi pentru testare.
“Aşa cum am anunţat în săptămâna trecută, am identificat un număr de 322 de cabinete de vaccinare care au activitate redusă în ultimele două din perioada evaluată ceea ce înseamnă mai puţin de zece doze administrate zilnic. Ieri am avut o şedinţă împreună cu colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii şi Direcţiile de Sănătate Publică şi practic analizând fiecare cabinet de vaccinare în parte 171 îşi vor încheia activitatea în perioada următoare”, a declarat, joi, Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că unele centre de vaccinare vor deveni de testare, iar altele vor funcţiona în sistem hibrid. “Parte din celelalte centre vor fi probabil transformate în centre de testare, acolo unde permite circuitul şi accesibilitatea pentru pacienţi, mai ales în mediul rural şi de asemenea o parte din centre vor funcţiona în format hibrid, în sensul în care va exista atât activitate de vaccinare, cât şi activitate de testare. Mai mult decât atât din acest punct de vedere de pildă centrul de vaccinare de tip Drive thru din Deva, Hunedoara deja şi-a început activitatea şi ca centru de testare şi practic persoanele se prezintă direct la centru pe un flux separat şi beneficiază de testare”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Rată de vaccinare insuficientă în România
- Bilanţ de vaccinare anti-Covid în România, 10 februarie 2022. 10.591 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore
- Țările europene care au relaxat restricțiile după doi ani de pandemie. Cum se va putea călători în UE
- Raed Arafat dă verdictul pentru ridicarea restricţiilor: Am început să scădem, dar totul depinde de un singur lucru
În ceea ce priveşte evoluţia campaniei de la debutul din 27 decembrie 2020 până la acest moment, sunt peste 8.091.000 de persoane care au primit cel puţin o doză de vaccin, ceea ce înseamnă un procent de vaccinare din populaţia adultă de aproximativ 50,5%, iar din populaţia generală vaccinarea cu cel puţin o doză reprezintă un procent de aproximativ 42%.
El a arătat că cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează la grupa de vârstă 50-59 de ani, fiind de aproape 58%, la grupele de la 40 până la 79 de ani rata de vaccinare medie fiind de 53,6%.
"Rămânem cu o rată de vaccinare în continuare insuficientă la persoanele de peste 80 de ani, este de 30,8% şi la grupele mici de vârstă, 12-15 ani, este în momentul de faţă la 11,3%", a spus Gheorghiţă.
Raed Arafat dă verdictul pentru ridicarea restricţiilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că sunt discuţii pentru relaxarea măsurilor luate în contextul pandemiei de COVID-19 şi pentru revenirea la normalitate, precizând că acest lucru depinde de evoluţia situaţiei.
Arafat a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, când vor fi puse în aplicare în România măsuri de relaxare.
"La acest moment am început să scădem. Încă există o cifră importantă zilnică. Încă există un număr totuși important de cazuri în terapie intensivă. Clar că sunt discuţii şi sunt discuţii pentru că se doreşte să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate. Acest lucru depinde de evoluţie. Dacă continuă scăderea şi dacă vedem că impactul pe secţiile de Terapie Intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv.
Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, care va fi în jur de 6 martie, asta urmează să vedem după modul în care evoluează şi decizia este la un nivel mai înalt, adică la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi bineînţeles pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri care sunt de specialitate”, a transmis Arafat.
Când renunţăm la masca de protecţie
Întrebat dacă există posibilitatea ca până de Paşte să nu mai purtăm masca în interior, şeful DSU a răspuns: "Paştele este în aprlie, dacă nu mă înşel în 24, 25. Până atunci eu sper să fim în faza pe care o spuneţi dumneavoastră, dacă nu sunt surprize, eu sper să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate normalitate şi să convieţuim, în final vom convieţui cu acest virus, virusul nu va dispărea, dar vom convieţui, mai ales dacă rămâne predominantă Omicron care este mai contagioasă, dar este cu o virulenţă mai scăzută”.
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat raportul aferent săptămânii 31 ianuarie - 6 februarie 2022, cu privire la situaţia deceselor asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 pe teritoriul României. Statisticile arată că peste 78% din decesele COVID de săptămâna trecută au fost înregistrate la persoane nevaccinate. De asemenea, 51,4% din cazurile confirmate au fost înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate împotriva coronavirusului. Şeful DSU, Raed Arafat, susţine că în România există o tendinţă de descreştere a numărului de cazuri, iar în privinţa ratei de pozitivare se poate vorbi de un platou.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰