Video Alexandru Rafila nu îşi dă demisia, după scandalul de la "Pantelimon". Acum 3 luni, corpul de control nu găsise vreo neregulă la spital
Două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon sunt acuzate de omor cu premeditare în cazul morţilor suspecte de pe secţia ATI. Iar scandalul ameninţă să arunce în aer un întreg sistem: 8 medici de la Pantelimon şi-au anunţat demisia din gărzi - nu de mila pacienţilor, ci din solidaritate - iar lista continuă: directorul medical şi-a dat demisia, managerul şi-a anunţat-o şi el.
S-a vehiculat inclusiv demisia ministrului Sănătăţii, însă Alexandru Rafila spune că nu are niciun motiv să o facă. Chiar şi premierul a vorbit despre acest caz care, în urmă cu câteva luni părea rezolvat - ancheta colegiului medicilor şi corpul de control al ministerului îi disculpau pe medici.
"Suntem aici tot colectivul, ne-am depus demisiile din gărzi începând cu dată de mâine și urmează demisia din secții. Este inacceptabil să lucrăm în astfel de condiții. Presiunea e foarte mare pe noi. A fost oricum foarte mare, dar acum a explodat. Este inadmisibil să se facă public, să vadă o țară întreagă că noi avem niște doctorițe criminale. Toți suntem vazuri la fel, este o specialitate care e clacata în picoioare în momentul asta. Noi salvăm vieți, asta facem, atunci când se poate", spune Florina Pompilian, şefa secţiei ATI a Spitalului Pantelimon.
Medicii, scut în jurul colegilor reţinuţi
Medicii de pe Terapie Intensivă au ieşit în faţa jurnaliştilor nu pentru pacienţii lor, ci pentru a se plânge de linşajul mediatic şi presiunea la care sunt supuşi. Le apără în schimb pe cele două doctoriţe care au ajuns acum în arest pentru 24 de ore.
- Procurorii dezvăluie cum a murit un pacient la ATI Pantelimon: la a doua reducere a dozei de noradrenalină survine...
- Mai mulți medici de la ATI Pantelimon și-au anunțat demisiile din gărzi, după ce două doctorițe au fost...
- Două doctorițe de la Spitalul Pantelimon, acuzate de moartea unui pacient căruia i-au scăzut nejustificat doza de...
"De ce sunteți convinsă că Convingerea e de 99.9 la sută, pentru că lucrăm cu aceste doamne doctor. Dar până se termină ancheta nimeni nu poate spune că sunt vinovate", a adăugat Florina Pompilian, şefa secţiei ATI a Spitalului Pantelimon.
Procurorii ar avea însă dovezi că acestea au omorât, cu bună ştiinţă, cel puţin un pacient prin scăderea bruscă a dozei de norandrenalină. Şi ar fi făcut-o în mod repetat. Între timp pacienţii care erau programaţi astăzi la operaţii au fost amânaţi.
- Bogdan Socea, managerul spitalului Pantelimon: Medicii de anestezie și Terapie Intensivă care sunt în spital au hotărat să între în grevă și să nu dea anestezie la pacienții cronici sau programați
- Reporter: Câte intervenții au fost amânate?
- Bogdan Socea, managerul spitalului Pantelimon: Au fost amânate la prima ora 10 intervenții.
Reprezentanţii Asociaţiei Nationale pentru Protectia Pacientilor spun că la mijloc ar fi vorba despre bani şi că -de fapt- în spatele tragediilor scoase la iveală este un întreg sistem VINOVAT.
"Trebuie spus că motivul la care au recurs aceste doamne doctorițe la această masură a fost presiunea făcută de conducerea spitalului şi de șefa de secție pe personalul medical că să scape cât să poată de pacienți să poată aduce alții. Era important targetul, numărul de pacienți din terapie intensivă în acel program API ATI pentru care încasau sume uriașe de bani, chiar au cerut suplimentare la Ministerul Sănătății suplimentarea bugetului", spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Demisii în masă la Spitalul Pantelimon
Tot despre bani se vorbeşte şi în ultima postare pe Facebook a reprezentanţilor Spitalului Pantelimon. O reacţie aparent fără nicio legătură directă cu acuzaţiile de omor de pe sectia ATI, dar care pare o confirmare indirectă a practicilor criminale: "Suntem spitalul de urgență din București cu cel mai mic tarif pe pacient. La adresele repetate către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătăţii ni s-a răspuns politicos că nu sunt bani."
"Sunt niște acuzații fără precedent, sunt șocat, nu pot să comentez acțiuni ale instituțiilor statului, colaboratorii sau justiției. Pot doar să spun că justiția își va face traba, am încredere", spune managerul spitalului Pantelimon.
"N-am crezut că se poate întâmpla aşa ceva în realitate. Noi vorbim de nişte medici care trebuie să salveze vieţi, nu să omoare oameni. Mai ales că nu vorbim de un omor accidental sau de malpraxis, vorbim totuşi de omor premeditat", a adăugat şi Marcel Ciolacu.
Deşi în urmă cu câteva luni nici corpul de control al ministerului, nici Colegiul Medicilor NU găsea nereguli... acum declaraţiile sunt nuanţate.
"Din moment ce aceste entități în care nu au găsit nereguli în modul de administrare a spitalului eu nu puteam să am altă opinie decât aceste rezultate. Parchetul spre deosebire de aceste 3 entități au alte mijloace de probațiune la dispoziție. Eu nu am de ce să mi asum personal această situați pt că acolo e infracțiune ce presupune un omor premeditat", spune Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii.
Dacă ministrul Sănătăţii rămâne în funcţie, directorul medical al Spitalului Pantelimon şi-a anunţat demisia iar managerul şi-o va depune şi el. Secţia de ATI mai lucrează în acest moment doar pentru urgenţele extreme.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰