Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Alin a semnat pentru a cumpăra un apartament de 58.000 de euro în Capitală. Cât a ajuns să coste imobilul atunci când s-a mutat

Apartamentele s-au scumpit în toată ţara. Faţă de anul trecut, preţurile au crescut şi cu mai bine de 20%, în unele oraşe, atât pentru imobilele noi cât şi pentru cele vechi. De vină ar fi cererea ridicată, în timp ce oferta e în continuare scăzută. 

de Redactia Observator

la 04.07.2024 , 21:00

Alin Mititelu şi-a cumpărat anul trecut un apartament cu două camere aflat în sudul Bucureştiului. L-a ales în funcţie de câteva criterii. 

"Transportul, să fiu cât mai aproape de un mijloc de transport, să am cât mai multe magazine în zonă", spune Alin Mititelu, proprietarul unei locuinţe.

Apartamentul cumpărat de Alin s-a scumpit cu 20.000 de euro

Vezi și

"Am semnat antecontractul la un preţ de 58.000, cu TVA. Iar acesta a fost la preţ de proiect. Când ne-am mutat, preţul crescuse la 78.000, cu TVA", spune Alin Mititelu, proprietarul unei locuinţe.

Pe acelaşi subiect

Peste tot în ţară apartamentele s-au scumpit în ultimul an. Media e de 17% la nivel naţional. Sibiu şi Bucureşti sunt orașele cu cea mai mare creștere a prețurilor apartamentelor noi. 

"Discutăm de preţuri începând cu 67.500 + TVA şi pot ajunge până la preţul de 120.000 + TVA. Avem o majorare a preţurilor cu 10-15%", spune Georgian Dascălu, reprezentant dezvoltator imobiliar.

Cu cât a ajuns să se vândă o garsonieră

În Capitală, o garsonieră a ajuns să se vândă, în iunie, cu 72.000 de euro. În medie, un apartament cu două camere costă şi peste 100.000, iar unul cu trei camere se apropie de 150.000 de euro. 

"Specific, pe Bucureşti, avem blocarea PUZ-urilor de sector, care pun presiune pe piaţa second hand. Mulţi investitori se duc în afara oraşului din cauza acestui blocaj birocratic", spune Liviu Ureche, expert imobiliar.

Numai că şi imobilele vechi sunt mai scumpe faţă de anul trecut. Braşovul e pe primul loc la acest capitol iar în Capitală creşterea e de 17%. 

"Piaţa second hand este de 92% din totalul pieţei. Cele mai multe tranzacţii se fac pe această piaţă second hand", spune Liviu Ureche, expert imobiliar. 

Cererea de imobile e mai mare datorită relaxării măsurilor de creditare. 

"Creditele în continuare se dau. Atât timp cât băncile sunt generoase în acest an, e normal ca piaţa imobiliară să fie una în creştere", spune Răzvan Munteanu, expert imobiliar.

Specialiştii se aşteaptă ca în continuare preţurile apartamentelor să crească. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Alin a semnat pentru a cumpăra un apartament de 58.000 de euro în Capitală. Cât a ajuns să coste imobilul atunci când s-a mutat