Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alte 65 de cazuri de infectare cu tulpina britanică de coronavirus, depistate de Universitatea din Suceava

Alte 65 de cazuri de infectare cu tulpină britanică de coronavirus, B117, au fost depistate în ultimele săptămâni de cercetătorii de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, dintr-un total de 101 probe secvenţiate provenite de la pacienţi din Timiş, Iaşi, Neamţ şi Suceava.

de Ana Maria Ghiarasim

la 10.03.2021 , 15:24

Alte 65 de cazuri de infectare cu tulpina britanică de coronavirus, depistate de Universitatea din Suceava Alte 65 de cazuri de infectare cu tulpina britanică de coronavirus, depistate de Universitatea din Suceava - Abaca Press / AA/ABACA via Hepta
  • Tulpina, identificată în sud-estul Angliei în luna decembrie 2020, este mult mai contagioasă decât variantă originală a coronavirusului.
  • Primul caz de infectare cu tulpina britanică a apărut în România pe 8 ianuarie 2021.      

Biroul de presă al Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) informează că în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al instituţiei academice au fost realizate secvenţieri pentru 101 probe provenite de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judeţelor Timiş, Iaşi, Neamţ şi Suceava.

Potrivit sursei citate, din probele analizate au fost depistate 65 de noi cazuri aparţinând tulpinii de interes epidemiologic B117 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie. Cele mai multe dintre ele, 44 la număr, au apărut în județul Timiș.

”Pornind de la rapoartele publicate de Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (Public Health England) privind investigarea noii variante SARS-CoV-2, s-au testat cele 101 probe și prin metoda RT-PCR, folosind kitul TaqPath menționat în studiu. Toate cele 65 de cazuri de tulpini britanice au fost identificate prin metoda RT-PCR (TaqPath) ca având gena S nedeterminată și doar unul dintre celelalte 36 de cazuri pozitive a mai fost identificat prin RT-PCR (TaqPath) ca având gena S nedeterminată, obținându-se pentru acest set o corelație de 99% între cele 2 metode (metoda de secvențiere a întregului genom al virusului și metoda de testare prin RT-PCR (TaqPath)). Totodată, observăm o pondere de 98,5% de tulpini britanice din grupul celor depistate la RT-PCR (TaqPath) cu gena S nedeterminată, comparativ cu runda precedentă de secvențiere, când doar 14 din cele 22 de probe identificate prin RT-PCR (TaqPath) cu gena S nedeterminată (i.e. 64%) au fost confirmate ca fiind varianta britanică (B.1.1.7).”, se arată în comunicatul emis de USV.

Articolul continuă după reclamă

USV precizează că niciuna dintre celelalte 36 de probe secvenţiate în această rundă, neasociate tulpinii britanice, nu prezintă mutaţiile caracteristice variantelor identificate recent ca provenind din Africa de Sud sau Brazilia.

Tulpina britanică a coronavirusului, mult mai contagioasă

Varianta de coronavirus originară din Marea Britanie, B.1.1.7, este caracterizată printr-o transmisibilitate crescută și a fost prezentată de specialiști ca fiind la originea creșterii masive a numărului de cazuri din Marea Britanie pe parcursul lunii decembrie, atenuată ulterior prin noi măsuri de carantinare națională, în luna ianuarie 2021, se mai arată în comunicat.

Primul caz de infectare cu tulpina britanică a apărut în România pe 8 ianuarie 2021.      

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a secvențiat, până acum, peste 250 de probe provenind de la pacienți diagnosticati pozitiv cu Sars-CoV-2 si va continua monitorizarea evoluției Sars-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicați în această acțiune.

Tulpina britanică afectează diferit persoanele infectate

Persoanele infectate cu tulpina britanică a noului coronavirus sunt mai predispuse să aibă simptome de tuse, dureri de gât și oboseală, dar sunt mai puțin susceptibile să-și piardă simțul gustului sau mirosului, arată un sondaj efectuat pe mii de bolnavi, în Marea Britanie.

Varianta, identificată în sud-estul Angliei în luna decembrie 2020, este mult mai contagioasă și ar putea fi asociată cu o mortalitate mai mare, deși datele care sugerează o creștere a ratei mortalității sunt încă incerte.

Institutul Național de Statistică al Marii Britanii (ONS) a anunțat că au fost observate simptome ușor diferite la pacienții infectați cu tulpina britanică și cei care au noul coronavirus.

„Pierderea gustului și pierderea mirosului au fost semnificativ mai puțin frecvente în contaminările cu tulpina britanică”, a spus ONS după o analiză efectuată pe teritoriul Marii Britanii, în perioada 15 noiembrie 2020 și 16 ianuarie 2021.

Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Alte 65 de cazuri de infectare cu tulpina britanică de coronavirus, depistate de Universitatea din Suceava