Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ambasadorul României în SUA a discutat cu secretarul Mayorkas despre Visa Waiver: "Suntem la câteva săptămâni distanţă"

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a avut o ultimă întâlnire cucu secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas (corespondentul ministrului de interne în Cabinetul SUA), înainte de încheierea anului fiscal american, el afirmând că România este foarte aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor.

de Eduard Marin

la 12.09.2024 , 13:13

Ambasadorul României în SUA Andrei Muraru
Ambasadorul României în SUA a discutat cu secretarul Mayorkas despre Visa Waiver: "Suntem la câteva săptămâni distanţă" - Facebook

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a avut o ultimă întâlnire cucu secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas (corespondentul ministrului de interne în Cabinetul SUA), înainte de încheierea anului fiscal american, el afirmând că România este foarte aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor, transmite News.ro.

Andrei Muraru s-a întâlnit cu Alejandro Mayorkas

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a avut o întrevedere cu secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas (corespondentul ministrului de interne în Cabinetul SUA), pentru a discuta despre demersurile comune pe care cele două state le vor întreprinde în perioada următoare, în vederea accesului României în programul Visa Waiver.

Articolul continuă după reclamă

Aceasta a fost ultima întâlnire pe care cei doi oficiali au avut-o înainte de încheierea anului fiscal american, bornă importantă întrucât România şi-a propus să atingă în anul fiscal curent (1 octombrie 2023 - 30 septembrie 2024) o rată de respingere a vizelor de mai puţin de 3%, condiţie obligatorie pentru ca o ţară să fie considerată eligibilă, arată ambasada. 

”Diplomatul român a făcut o trecere în revistă a tuturor condiţiilor tehnice prevăzute în planul de acţiune convenit cu partea americană şi pe care partea română le consideră îndeplinite. De asemenea, ambasadorul Muraru i-a mulţumit secretarului Mayorkas pentru cooperarea excelentă dintre Departamentul pentru Securitate Internă al SUA şi autorităţile române. La rândul său, oficialul american a apreciat progresele solide făcute de România pentru eliminarea vizelor americane”, se precizează în comunicat. 

Ambasadorul Andrei Muraru: România este foarte aproape

Ambasadorul Andrei Muraru a enumerat totodată eforturile considerabile făcute de România privind aderarea la programul de scutire de vize şi şi-a exprimat speranţa că partea americană va încheia evaluarea pentru admiterea României în program până la finalul mandatului actualei administraţii de la Casa Albă.

”România este foarte aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor. Suntem la câteva săptămâni distanţă de a bifa şi ultima cerinţă tehnică - rata de respingere - înainte de a considera acest proiect finalizat. Urmează apoi un proces tehnic care debutează în octombrie şi care se întinde pe mai multe luni, perioadă în care vor avea loc evaluări din partea autorităţilor americane şi o vizită la nivel de experţi pentru confirmarea rezultatelor pozitive pentru care s-a muncit foarte mult în ultimii aproape trei ani. Ne dorim pe cât posibil ca procedurile birocratice să fie încheiate de către partea americană până la finalul mandatului actualei administraţii Biden, urmând ca intrarea efectivă în program să aibă loc anul viitor” a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA.

România, tot mai aproape de programul Visa Waiver

Potrivit legislaţiei americane, secretarul pentru securitate internă, în urma consultării cu secreatrul de stat, desemnează o ţară să se alăture programului de scutire de vize dacă aceasta îndeplineşte anumite cerinţe tehnice. O condiţie obligatorie pentru ca o ţară să fie considerată eligibilă este ca rata de respingere a vizelor de vizitator (tip B) să fie mai mică de 3% în anul precedent intrării în program.

”România şi-a propus să atingă în anul fiscal american curent (1 octombrie 2023-30 septembrie 2024) o rată de respingere a vizelor de mai puţin de 3%”, subliniază Ambasada României în SUA. 

Eduard Marin Like
Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » Ambasadorul României în SUA a discutat cu secretarul Mayorkas despre Visa Waiver: "Suntem la câteva săptămâni distanţă"