Angajatul de la stat care a primit un bonus de 100.000 de euro: cum a fost posibil. Ministrul Mediului a cerut lista beneficiarilor
Un director de la Romsilva a primit o primă de pensionare echivalentă cu 100.000 de euro. Informațiile despre cheltuielile excesive dintr-o instituție publică au fost dezvăluite la emisiunea "În fața ta" de la Digi24 de ministrul Mediului. Mircea Fechet a subliniat, de asemenea, bonusurile considerabile acordate directorilor la pensionare, care pot ajunge până la "10 salarii brute în cuantum net".
Ministrul Mediului Mircea Fechet a declarat la Digi24, în emisiunea "În fața ta", că în instituțiile statului se dau uneori bonusuri uriașe. A dat exemplul unui director de la Romsilva, care a luat o primă de 100.000 de euro.
Declarațiile lui Mircea Fechet
"În contractul colectiv de muncă s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii brute, luate în cuantum net". "Sunt persoane în Regia Națională a Pădurilor Romsilva care la pensionare, conform contractului colectiv de muncă legal discutat cu sindicatul, cu consiliul de administrație, cu conducerea executivă, dar în conformitate cu acel contract colectiv de muncă, persoana respectivă, la pensionare, a încasat 500.000 lei", a declarat ministrul Mediului.
"În contractul colectiv de muncă, după lungi negocieri între sindicat și conducerea executivă a Regiei Naționale a Pădurii, s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii. Asta se mai întâmplă și în alte regii. Primești unu, primești două, primești nouă. Ceea ce e cu atât mai halucinant este faptul că cele 10 salarii, dacă citez din memorie formularea respectivă: 10 salarii brute luate în cuantum net. Și am zis: puteați să spuneți 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalți. Cum să spui 10 salarii brute luate în cuantum net? Am cerut acum o săptămână lista acestor beneficii obținute de foștii angajați ai regiei", a adăugat Mircea Fechet.
- Accident mortal în Mehedinţi. Şoferul unui Audi a pierdut controlul şi s-a izbit de un cap de pod: un mort, doi...
- Exercițiul NATO Steadfast Dart 25: Militari și tehnică din Iași, Piatra Neamț, Bacău, Botoșani, Dej și Turda,...
- Angajatul de la stat care a primit un bonus de 100.000 de euro: cum a fost posibil. Ministrul Mediului a cerut lista...
- Reţeta străveche pentru salamul de Nădlac. Produsul e 100% românesc şi va fi certificat european
- Moda nunților în 2025. Ce se poartă în materie de rochii și meniuri. Detaliile neobișnuite care s-ar putea...
Reacția Romsilva
Romsilva a anunțat, într-un răspuns pentru Digi24, că începând cu anul 2025, bonusurile acordate angajaților la momentul pensionării vor fi complet anulate. De asemenea, pentru anul 2024, valoarea acestor gratificații a fost redusă cu 60%.
Aceste bonusuri erau stipulate în Contractul Colectiv de Muncă și prevedeau acordarea unei sume cuprinse între 2 și 10 salarii brute, în funcție de vechimea acumulată de angajat în cadrul instituției. Aceste plăți erau finanțate exclusiv din fonduri proprii ale Romsilva.
Salariile funcționarilor din Senat
Noul preşedinte al Senatului a fost huiduit pe holuri de angajații din parlament după ce le-a spus că vrea să concedieze 200 dintre ei. Liberalul Ilie Bolojan, care a folosit aceeaşi metodă şi când era primar la Oradea, i-a anunţat că vrea să cureţe instituţia de angajări pe pile şi de funcţionari care nu fac nimic. Oamenii ameninţă acum că vor bloca activitatea Parlamentului în semn de protest.
Angajații Senatului au luat foc când au aflat că aproape 180 dintre ei vor rămâne fără loc de muncă. Un memorandum propus de Ilie Bolojan și adoptat de conducerea Senatului prevede că din aproape 800 de posturi vor rămâne doar 618. Camera superioară a Parlamentului are 18 direcții, fiecare cu șeful ei, și patru secretari generali adjuncți. Funcționarii vor fi obligați să susțină concursuri pentru postul pe care îl ocupă. Doar cei cu rezultate bune își vor salva serviciul.
Același memorandum prevede reducerea cu 20% a numărului de mașini senatoriale și a consumului de carburant. "Sinecurile politice se vor încheia! Îmi pare rău! Asta e situația! Accept orice discuție. Dar dacă credeți că veți schimba ceva în felul acesta, nu se va întâmpla! Vor fi concursuri corecte", a declarat Bolojan. "Eu respect pe toată lumea, dar nu merge cu mine cu asemenea atitudine!", a spus liderul PNL, flancat de angajați revoltați.
Cristina Ionela Tărtăță a fost secretar de stat în Ministerul Turismului, membru în Consiliul de Administrație al companiei de stat ROMATSA și a candidat pentru PSD la alegerile europarlamentare din 2019. Acum este consilier la Comisia de Transporturi din Senat, iar anul trecut a încasat de la Senat aproape 100.000 de lei.
"Banii care ne intră în buzunar sunt 6.000 de lei. Cu tot cu sporuri! Cu orice, da? 6.000 de lei este media, pentru că sunt și salarii mai mici. 5.000, 5.000 și ceva. Dar rostogolim informația că noi trăim ca niște nababi. Întotdeauna consilierul parlamentar, funcționarul parlamentar a fost demonizat", a spus Cristina Ionela Tărtăță.
În plus, potrivit declarației de avere, Cristina Tărtăță deține un automobil marcă de lux și două apartamente în București, ceasuri și bijuterii în valoare de 25.000 de euro. "Să nu mai aveți impresia, presa să nu mai aibă impresia că noi trăim pe niște salarii regale. Și că se mănâncă ieftin aici. Vă invităm la restaurant. Veniți să vedeți cât costă, da? Vi se pare că puteți cu 5-6.000 de lei să întrețineți și un copil minim?", a spus femeia.
Datele de pe site-ul Senatului arată că secretarul general câștigă aproape 25.000 de lei brut pe lună. Un director din Senat încasează peste 17.000 de lei brut, un șef de serviciu - aproape 16.000, iar un consilier parlamentar - 10.000 de lei brut. La aceste salarii se adaugă sporul de muncă în condiții vătămătoare, care ajunge până la 1.500 de lei pe lună. Cele mai mici salarii le au șoferii și muncitorii necalificați - în jur de 7.000 de lei plus sporuri de până la 700 de lei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰