Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE GRAFICĂ. Cum au evitat piloţii o tragedie pe aeroportul din Iaşi, după ce trenul de aterizare al aeronavei nu s-a deschis

100 de pasageri dintr-un avion care venea din Olanda au trecut pe lângă moarte la Iaşi. Aeronavei nu i s-a deschis trenul de aterizare, astfel că piloţii s-au învârtit minute bune deasupra oraşului în căutarea unei soluţii. Au luat în calcul chiar şi o aterizare forţată pe un pat de spumă, dar aeroportul i-a anunţat că nu are aşa ceva.

de Redactia Observator

la 29.09.2021, 19:32

Vezi și

Ora 19:25. Este apelul la 112 care anunţă un posibil dezastru pe aeroportul din Iaşi. Un avion venit din Olanda nu reuşeşte să aterizeze. Se învârte deja de zeci de minute pe cerul oraşului fără nicio direcţie. Piloţii caută disperaţi o soluţie salvatoare. O defecţiune la trenul de aterizare îi împiedică să coboare pe pistă. În cel mai rău scenariu, avionul ar putea ateriza pe burtă. Din aer, piloţii cer montarea unui pat cu spumă pe pistă. Fără succes însă. Aeroportul nu are acest dispozitiv. Autorităţile declanşează planul roşu de intervenţie şi, în câteva minute, pista este împânzită de zeci de pompieri şi medici. Toţi se pregătesc pentru ce e mai rău. 

Ionel Roşu, ISU Iaşi: Au fost alocate 16 autospeciale ISU SMURD şi două ambulanţe SAJ Iaşi.

Pasagerii speriaţi nu au ştiut ce urmează

În aer, minutele par ani pentru pasagerii îngroziţi. Sunt 100 de oameni care nu ştiu ce urmează. Au aflat că avionul are probleme tehnice şi primesc asigurări că vor ajunge în siguranţă acasă. Survolul deasupra oraşului îi ajută pe piloţi să consume o cantitate cât mai mare de kerosen, pentru a reduce riscurile la aterizare. 

Pe acelaşi subiect

10 minute mai târziu, avionul e pe pistă, în aplauzele şi uralele pasagerilor. Cu o întârzire de aproape o oră, dar în siguranţă. Trenul de aterizare a funcţionat, iar planul roşu este dezactivat. 

''Ne-au spus adevărul şi s-au comportat exemplar...

V-aţi speriat?

Evident! Bine că trăim!''

''A fost o problemă hidraulică şi a fost panică, dar oamenii au fost calmi. Şi toată lumea îl aplauda pe pilot.'' 

Romeo Vatră director Aeroport: Au fost o serie de cinci rotaţii în care avionul a încercat să identifice dacă poate să aterizeze. Au aterizat cu bine, ceea ce pentru noi este o mare uşurare.

Acelaşi avion urma să plece într-o altă cursă spre nordul Italiei. Zborul a fost însă anulat. Specialiştii trebuie să vadă exact ce s-a întâmplat cu aeronava. 

Nu este pentru prima dată când un avion al aceleiaşi companii este la un pas de tragedie într-un incident asemănător. În urmă cu o lună, o aeronavă cu 107 pasageri care venea din Italia a avut probleme tehnice la sistemul de navigație.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE GRAFICĂ. Cum au evitat piloţii o tragedie pe aeroportul din Iaşi, după ce trenul de aterizare al aeronavei nu s-a deschis