Antena Meniu Search
x

Video ANIMAȚIE GRAFICĂ. Operațiune complexă la construirea ”Golden Gate-ului” din România. A fost adusă o macara ce poate să ridice până la 600 de tone

Podul hobanat de peste Dunăre, Golden Gate-ul românesc de lângă Brăila, prinde contur. A început montarea primelor blocuri de tablier metalic, practic grinzi uriaşe, grele de aproape 200 de tone, care vor susţine şoseaua care va scurta drumul celor din Moldova spre mare. E o lucrare extrem de delicată, mai ales din cauza vântului puternic.

de Adrian Obreja

la 17.12.2021, 20:34

Vezi și

Agitație mare pe șantierul podului peste Dunăre de la Brăila. Zeci de muncitori pun la punct detaliile unei operațiuni delicate. Vremea rea și greutatea uriaşă a pieselor ce trebuie montate la milimetru le dau batăi de cap inginerilor.

Adrian Obreja, reporter Observator: ”Blocul metalic sub care mă aflu cântărește peste 180 de tone și măsoară aproximativ 50 de metri”.

Este vorba despre primele patru piese de tablier metalic, peste care va fi turnat viitorul asfalt al drumului expres Buzău-Brăila-Tulcea. Grinzile uriaşe sunt poziționate lângă blocul de ancoraj, în zona în care se va face accesul pe pod. Din nou, macaraua este regina șantierului. Una specială, capabilă să se deplaseze cu încărcătură cu tot.

Lucrările la podul peste Dunăre sunt gata în proporție de 50%

Pe acelaşi subiect

Viorel Eșanu, inginer:Macaraua pe care o vedeți în spatele meu este folosită la ridicări masive. Ea are o capacitate de ridicare, undeva la 600 de tone. După cum vă spuneam, piesele pe care le ridicăm noi nu depășesc 200 de tone, fiecare piesă”.

În momentul de față lucrările sunt gata în proporție de 50 la sută.

Adrian Obreja, reporter Observator: ”După 3 luni, timp în care s-a lucrat zi și noapte, întinderea cablurilor principale de susținere a podului a fost finalizată”.

Podul peste Dunăre de la Brăila va fi gata la finalul anului viitor

Pe şantier urmează o pauză de sărbători, după care vor începe pregătirile pentru o nouă etapă spectaculoasă, în februarie. Restul tablierului metalic va fi ancorat deasupra Dunării.

Viorel Eșanu, inginer:Vom începe efectiv lansarea tiranților, înfășurarea cablului principal, instalarea acelui sistem de ridicare a pieselor de tablier care vor veni pe apă cu barjele de la șantierul naval Brăila, pănă la noi la lucrare, unde vor fi preluate de acele instalații”.

Podul peste Dunăre de la Brăila ar trebui să fie gata la finalul anului viitor, spun constructorii. Va fi cea mai înaltă construcție din România. Şi al treilea pod hobanat din Europa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » ANIMAȚIE GRAFICĂ. Operațiune complexă la construirea ”Golden Gate-ului” din România. A fost adusă o macara ce poate să ridice până la 600 de tone