Video ANIMAŢIE GRAFICĂ. Un pacient a luat foc pe masa de operaţie, în Timişoara. E acelaşi spital unde ancheta Observator a arătat cum pacienţii mor infectaţi cu bacterii
Un pacient a luat foc pe masa de operaţie. Flacăra i-a carbonizat masca de oxigen şi a aprins pânza care îl acoperea. Pacientul a scăpat cu viaţă, dar a suferit arsuri pe faţă şi gât. Primele date arată că oxigenul adunat în jurul măştii s-a aprins în contact cu bisturiul electric. Incidentul a avut loc la Clinica de Mari Arşi din Timişoara, acolo unde o anchetă Observator a scos la iveală cum mai mulţi pacienţi au murit după ce s-au infectat cu bacterii din spital.
"Am văzut o flamă. Eu când am văzut, am sărit, am rupt câmpurile toate, le-am luat de pe el că alea s-au aprins", a declarat medicul. Pacientul de 84 de ani, diagnosticat cu o tumoră sub mandibulă, a fost operat sub anestezie locală, cu un cauter electric. Pentru că intervenţia s-a dovedit a fi mai complicată decât se credea, la o oră de la incizie, chirurgul a decis să-i facă anestezie generală. În acel moment, oxigenul adunat în zona măştii, în combinaţie cu bisturiul electric, a provocat o flamă. "Probabil prin impregnarea cu oxigen a ţesuturilor de acolo pentru că altfel, vă daţi seama că ardeam noi toţi. Noi ne-am mişcat foarte repede. Eu, personal, ca şi chirurg, am îndepărat câmpurile operatorii, colegii de la terapie intensivă au închis orice sursă de oxigen", a declarat Gheorghe Nodiți, medic chirurgie plastică.
Nimeni nu ştie să spună cum ar putea fi prevenite astfel de evenimente
Chirurgul s-a ars la degetele de la mâna stângă încercând să smulgă pânza în flăcări de pe pacient. Chiar şi aşa, bolnavul a suferit arsuri la faţă: pe frunte, nas şi obraji. "Ne-am uitat la cauter, nu avea nimic, să fi făcut el un scurt sau ceva. Masca lui de pe faţă, aia pur şi simplu s-a carbonizat de acolo venea oxigenul", a declarat Gheorghe Nodiți, medic chirurgie plastică. Chirurgul are în spate o carieră de peste 35 de ani. Procedural, imediat după intervenţia de aici de la Casa Austria a fost anunţată Direcţia de Sănătate Publică ce a trimis o echipă în control, ANMCS, dar şi familia victime. Rudele bărbatului de 84 de ani nu ştiu încă dacă vor depune sau nu o plângere.
Mai grav, astfel de evenimente se pot repeta în orice sală de operaţie. Nimeni nu ştie să spună cum ar putea fi prevenite. "Nu s-au constatat abateri de la normele igienico-sanitare care să fi putut declanşa un astfel de incident", a declarat Cornelia Bubatu, DSP Timiş. "Din punct de vedere al procedurii chirurgicale, acolo lucrurile sunt clare, corecte, nu a fost o indicaţie greşită", a declarat Sorin Barac, manager. Acum trei ani, o pacientă a murit după ce a ars pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca din Capitală. Atunci, ar fi fost folosită soluţie pentru mâini, pe post de dezinfectant, inflamabilă în combinaţie cu bisturiul. Casa Austria din Timişoara, unde a avut loc ultimul incident, a fost în mijlocul unui scandal şi anul trecut. O anchetă Observator a dezvăluit că şapte pacienţi au murit după ce au luat infecţii bacteriene.
Poliţiştii fac verificări într-un dosar deschis pentru vatamare corporala din culpă. Medicul spune că arsurile suferite de pacient nu-i pun viaţa în pericol. După incident, operaţia a continuat, iar tumora a fost scoasă complet.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰