Video ANIMAŢIE. Vacă, lovită de două maşini pe A3. Cum ar fi ajuns animalul pe autostradă
Pericol pe autostradă: o vacă a intrat pe drumul de mare viteză Bucureşti - Ploieşti, noaptea trecută, şi a fost lovită de două maşini, iar una s-a răsturnat. Ca prin minune, oamenii nu au fost răniţi, animalul însă a murit pe loc. Şi nu e singurul caz. Numai anul acesta au fost 100 de accidente rutiere provocate de animale. Teoretic, autostrada trebuie protejată cu garduri, dar oficialii de la Drumuri spun că ciobanii le taie intenţionat.
Accidentul a avut loc după căderea nopţii, în zona în care autostrada trece pe lângă localitatea Gherghiţa, din Prahova. Pe drumul de mare viteză, un prim şofer s-a trezit cu vaca în faţă şi a lovit-o în plin. Impactul a fost atât de puternic, încât maşina s-a răsturnat şi a sfârşit cu roţile în sus. Trupul animalului, care a murit pe loc, a fost lovit şi de un al doilea şofer, care s-a ales cu pagube ceva mai mici.
Vacă, lovită de două maşini pe A3
Cele trei persoane care se aflau în maşini nu au avut răni serioase. Una singură a avut nevoie de îngrijiri medicale, de la echipajele medicale care au ajuns la faţa locului, însă a refuzat spitalizarea.
Animalele nu au ce căuta pe autostradă. Tocmai de aceea, autorităţile care se ocupă de administrarea segmentului de drum trebuie să se asigure că zona este delimitată în mod corect. Altfel vor fi sancţionate. În acest caz, atât reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cât şi propritarul vacii au fost amendaţi.
- La un pas de moarte din cauza unei vaci. Doi şoferi, impact de groază cu animalul ieşit pe autostrada A1. Una...
- "Nu a vrut să îşi omoare propriul copil". Filmul teribilului accident din Botoşani, unde un tată şi-a ucis...
- "Îngerul meu, de ce ne-ai lăsat?" Mathias s-a stins din viaţă sub ochii părinţilor săi, după ce a fost...
Este datoria CNAIR să inspecteze în mod regulat gardurile care mărginesc autostrada şi au rolul de a ţine animalele departe de drum. Oficialii de la drumuri spun, însă, că sunt sabotaţi de văcari.
"S-a constatat în urma verificărilor că pe zona respectivă gardul a fost tăiat, a fost deteriorat se pare că de persoanele care deţin vaci în zonă. În general, proprietarii de animale, nu ştiu, au impresia că iarba care este între zona de parapet şi zona de gard, zona de siguranţă a drumului, practic, este, nu ştiu, mai atractivă, mai grasă, mai hrănitoare", a declarat Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.
Gardul de sârmă este rupt
Însă oamenii care păzesc vacile în zonă ridică din umeri. "Doamnă, eu azi am venit aici. Nu ştiu. Eu n-am fost. Eu nici nu ştiu cazul care s-a întâmplat", susţine un văcar. Vacile sunt ţinute chiar sub podul autostrăzii. Iar bovinele ar putea să pătrundă foarte uşor pe carosabil, întrucât gardul de sârmă este rupt.
Prezenţa stânelor în apropiere de autostrăzi şi drumuri naţionale este cauza multor accidente în care sunt implicate animale. O arată şi statisticile. "În cursul anului 2023, pe drumurile publice din România au avut loc 281 de accidente rutiere ale căror cauze de producere sunt în legătură cu animale. Iar pentru primele cinci luni ale anului curent, 2024, aceeaşi statistică relevă un număr de 98 de astfel de accidente rutiere", a declarat Andrei Zbârcea, Poliţia Rutieră.
"Cele mai multe animale care sunt aşa, vagaboante, să ştiţi de la mine că sunt ale oamenilor. Lăsate libere", spune un şofer. "Aş face orice să o evit. Dacă se poate, bine, vă daţi seama. Nu ţi-ai pune familia în pericol ca să... Doamne, nu ştiu, nici nu pot să mă gândesc la aşa ceva", adaugă o şoferiţă.
Manevrele bruşte trebuie evitate, atunci când ne iese un animal în cale, spun experţii în conducere defensivă. Asta pentru că impactul este mai puţin periculos decât trasul de volan, la viteză mare, care poate răsturna maşina.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰