Antena Meniu Search
x

Aniversare: 21 de ani de INTERNET. Iată cele mai reprezentative momente

Cu toate că la proiectul care a dus la nașterea internetului s-a lucrat încă de prin anii ’80, internetul așa cum îl știm s-a născut oficial pe 30 aprilie 1993, la CERN.

Cu toate că la proiectul care a dus la nașterea internetului s-a lucrat încă de prin anii ’80, internetul așa cum îl știm s-a născut oficial pe 30 aprilie 1993, la CERN.

Iată în continuare cele mai reprezentative momente legate de acest fenomen global.

În anii ’80, pe când lucra la CERN, Tim Berners-Lee era preocupat de găsirea unei modalități prin care fizicienii din întreaga lume să poată distribui între ei documentație fără a fi nevoiți să folosească același tip de echipament electronic. În 1989 el publica dizertația ”A large hypertext database with typed links” (bază de date cu legături scrise). Propunerea sa inițială nu a atras prea mult atenția la CERN.

Prima pagină publică de internet i-a aparținut chiar lui Berners-Lee, fiind dedicată proiectului WWW. Aceasta poate fi încă accesată AICI.

În 1990, după ce fusese data afară de la firma Apple, Steve Jobs a fondat compania NeXT, construind primul prototip de calculator personal. Tim Berners-Lee a lucrat direct la acest proiect, dezvoltând primul browser (navigator), denumit la data respectivă WorldWideWeb. Ulterior, pentru a evita confuzia cu protocolul www, browserul a fost redenumit Nexus.

Deși lucrul la o rețea interconectată de calculatoare reprezenta un proiect la care se lucra încă din prima parte a anilor ’80, abia pe 6 august 1991 Tim Berners-Lee a publicat documentația referitoare la această inițiativă, contribuind semnificativ la nașterea unei tehnologii care ne-a schimbat cu desăvârșire viețile.

Prima fotografie încărcată vreodată pe internet a fost o imagine aparținând grupului francez Les Horribles Cernettes, uploadată de Berners-Lee în 1992.

Pe 30 aprilie 1993, CERN anunța că Rețeaua Internațională World Wide Web este deschisă pentru utilizare oricărei persoane interesate, fără niciun fel de costuri - un factor esenția în dezvoltarea ulterioară a acestui proiect care va avea într-un timp foarte scurt un impact covârșitor asupra planetei.

Momente remarcabile din istoria internetului:

1984 - Dr Jon Postel, unul din pionierii internetului, vorbește despre entități administrative referindu-se la domeniile .com, .org, .gov, .edu și .mil. Acestea vor deveni realitate odată cu fondarea IANA (Internet Assigned Numbers Authority), responsabilă de vânzarea domeniilor internet.

1988 - apariția IRC, primul serviciu de chat în timp real.

1989 - patentarea formatului MP3.

1994 - apariția Yahoo! (Yet Another Hierarchical Officious Oracle), o complilație a celor mai interesante portaluri web.

1994 - înregistrarea domeniului sex.com, unul dintre cele mai notorii. Deținătorul legal, Gary Kremen, s-a luptat ani de zile cu hoțul care i-a subtilizat domeniul, vânzându-l pentru mai multe zeci de milioane de dolari. Acest caz dovedește că afacerea cu domenii internet este foarte lucrativă.

1995 - fondarea companiei Amazon.

1995 - apariția browserului Internet Explorer.

1995 - apariția motorului de căutare AltaVista.

1995 - apariția primului post de radio pe net: Radio HK, fondat de Norman Hajjar.

1995 - apariția primului serviciu de telefonie pe internet. VocalTec, o companie israeliană, lansează primul serviciu de VoIP cu 10 ani înainte de apariția Skype.

1996 - Fondarea Hotmail, primul provider de poștă electronică (a fost achiziționat un an mai târziu de Microsoft pentru 400 de milioane de dolari)

1996 - apariția ICQ, primul client de chat, achiziționat doi ani mai târziu de AOL pentru 400 de milioane de dolari.

1997 - Inventarea feed-ului RSS.

1997 - apariția termenului și conceptului de weblog.

1998 - fondarea Google, cu o finanțare de 100.000 de dolari.

1999 - apariția Blogger, cea mai cunoscută platformă de blogging din lume.

1999 - apariția serviciului Napster, care permitea utilizatorilor să facă schimb de fișiere audio. Acest fenomen a schimbat pentru totdeauna industria muzicală.

2003 - lansarea iTunes.

2003 - lansarea Skype.

2004 - apariția Gmail, primul provider de poștă electronică care oferea o capacitate de stocare a mesajelor de până la 1GB.

2004 - fondarea serviciului de photo-sharing Flickr.

2005 - apariția YouTube, primul serviciu global de video-sharing.

2006 - lansarea Twitter.

2006 - Facebook permite înregistrarea tuturor utilizatorilor interesați, nu doar a studenților.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Aniversare: 21 de ani de INTERNET. Iată cele mai reprezentative momente