Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România a început monitorizarea apelor teritoriale, după accidentul naval din Strâmtoarea Kerci. Ministerul Mediului, în alertă

Accidentul naval din Strâmtoarea Kerci, în urma căruia s-au deversat aproape două tone şi jumătate de carburant, pune autorităţile române pe jar. Ministerul Mediului este în alertă, iar de astăzi a început monitorizarea apelor teritoriale. Mircea Fechet a mers personal să asiste la recoltarea probelor. 

de Andreea Filip

la 21.01.2025 , 21:06

La primele ore ale dimineţii, nava de cercetare a Apelor Române a pornit spre larg pentru a preleva primele probe.  

"Suntem pe nava de cercetare, la 3 kilometri distanţă de ţărm. Probele se vor lua de la 20 de metri adâncime cu un curentometru sau o morişcă marină, cea care va indica curenţii şi temperatura. De asemenea, o dragă, iar aici vedem probele de sol. Iar pe navă este şi un batometru cu care se iau probele de apă", arată reporterul Observator.

Probele de sol colectate cu draga vor ajunge în laboratoarele din Bucureşti: "E clar că nu avem un strat de hidrocarburi la suprafaţă, deci asta înseamnă că nisipiul este curat, aşa cum îl vedeţi, dar fizico-chimic nu se poate determina decât în laborator". 

Vezi și

Pata de petrol din Marea Neagră

Pe acelaşi subiect

Timp de 5 zile, hidrologii şi inginerii constănţeni vor lua probe din 18 secţiuni ale apelor teritoriale româneşti, începând din Golful Musura, aflat la graniţa cu Ucraina, cel mai apropiat punct de unda poluării: 260 de kilometri. 

  • Mirchea Fechet, ministrul Mediului: Îngrijorarea noastră principală este legată de faptul că unda de poluare ar putea să ajungă şi în România.
  • Stelică Hagi, Directorul Apelor Române Dobrogea Litoral: Este firesc să rămânem şi să avem aceste acţiuni preventive. Suntem capabili să putem să determinăm unda de poluare. 

Petrolierele ruseşti s-au scufundat în Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră. Pata de poluare a avansat 25 de kilometri, până la Sevastopol. "La momentul producerii evenimentului, condiţiile meteo au fost favorabile pentru România. Mare parte a combustibilului a eşuat pe plajele din zone Strâmtorii Kerci. Nu considerăm că acest produs poate să ajungă în zona litoralului românesc", spune Florin Timofte, director INCDM.

La curăţarea plajelor participă salvatori şi mii de voluntari: aceştia înlătură păcura cu lopeţi şi încearcă să salveze animalele, peştii şi păsările. Presa locală a anunţat că un volunar şi-ar fi pierdut viaţa din cauza vaporilor toxici. 

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Unde petreceţi minivacanţa de Mica Unire?
Observator » Evenimente » România a început monitorizarea apelor teritoriale, după accidentul naval din Strâmtoarea Kerci. Ministerul Mediului, în alertă