Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Aproape 460.000 de români își sărbătoresc ziua onomastică de Sfântul Ștefan

Aproape 460.000 de români își sărbătoresc ziua onomastică de Sfântul Ștefan, prăznuit în fiecare an în ziua de 27 decembrie

de Redactia Observator

la 27.12.2015 , 13:12

Aproape 460.000 de români își sărbătoresc ziua onomastică de Sfântul Ștefan, prăznuit în fiecare an în ziua de 27 decembrie

Potrivit unui comunicat al Direcției Informare și Relații Publice a Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cele mai multe dintre sărbătorite poartă numele de Ștefania (92.210), Ștefana (21.607) sau Fănică (8.869). Dintre bărbați, cei mai mulți poartă numele de Ștefan (280.459), Fănel (8.638), Fănică (5.314) sau Fane (555).

Cu acest prilej MAI le urează "La mulți ani!" tuturor românilor care poartă numele Sfântului Ștefan.

Articolul continuă după reclamă

La 27 decembrie, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește pe Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, unul dintre cei șapte diaconi — din rândul evreilor eleniști — aleși de Apostolii din Ierusalim pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac, pentru ca Apostolii să se poată dedica vestirii Cuvântului lui Dumnezeu.

Datorită harului și înțelepciunii de care se învrednicise și a semnelor și minunilor cu care își însoțea propovăduirea, a stârnit ura evreilor, care l-au adus la judecată în fața Sinedriului, acuzându-l că hulește Legea și pe Moise. Ștefan le-a arătat însă, cu dovezi din Scripturi, că Legea Veche s-a împlinit prin Hristos și că El este Mântuitorul cel așteptat și prezis de Profeți, mustrându-i totodată pentru împietrirea inimii și lipsa lor de credință.

Fiind condamnat la moarte, Ștefan a fost scos din cetate și ucis cu pietre, după obiceiul vechilor evrei, devenind astfel primul martir creștin și mărturisitor al lui Hristos. Tradiția creștină, după cum o mărturisește Legenda Aurea din secolul al XIII-lea, consemnează faptul că osemintele lui Ștefan au fost descoperite de un anume preot Lucian și îngropate de acesta în Biserica Sionului din Ierusalim, în anul 417 d.Hr. După aceasta, au fost duse de soția credincioasă a unui senator la Constantinopol, unde au vindecat-o pe Eudoxia, fiica posedată de duhuri rele a împăratului Teodosie. La inițiativa celei din urmă, osemintele lui Ștefan au fost duse la Roma, în anul 425 d.Hr., găsindu-și liniștea într-o criptă de la San Lorenzo.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Evenimente » Aproape 460.000 de români își sărbătoresc ziua onomastică de Sfântul Ștefan