Antena Meniu Search
x

Video Arafat: Ferma Dacilor trebuia închisă din 2019. ISU a dat 6 avertismente şi nu a mai revenit în control

Cad primele capete după tragedie de la Ferma Dacilor. Şeful inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova renunţă la funcţie, iar şeful direcţiei de prevenire din ISU Prahova a fost demis. Mai marii din insituţie au făcut plângere la parchet pentru a verifica modul cum s-au derulat controalele acolo. Pentru Observator, Raed Arafat spune că tot complexul turistic ar fi trebuit închis încă de acum patru ani. 

de Redactia Observator

la 28.12.2023, 19:19

Vezi și

Cel mai înalt grad care pică e pe uniforma colonelului Nicolae Tudoroiu. Până azi, şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova. Şi-a dat demisia la cererea lui Raed Arafat. Era în funcţie din mai, anul acesta.

Bogdan Dinu, reporter Observator: Tudoroiu e în sistem, însă, din 1995. A început ca şef de intervenţie la ISU Prahova şi a avansat de la ofiţer la comandant de detaşament, apoi comandant de unitate la Ciolpani în 2017, până a ajuns împuternicit inspector şef la ISU Buzău. După doi ani la Buzău, ajunge şef în Prahova. Tragedia de la Ferma Dacilor îl lasă acum fără funcţie. 

Colonelul spune că nu vrea. Îi ia locul, momentan, colonelul Claudiu Zamfir. Vine de la IGSU, unde este şef de direcţie. 

Mai mulţi şefi au închis ochii

Pe acelaşi subiect

După incendiul devastator, îşi pierde scaunul şi locotenentul Răzvan Şandru, cel care era responsabil să prevină o astfel de tragedie. E la conducerea Inspecţiei de Prevenire din 2018. Practic în mandatul lui subalternii au fost în control la ferma Dacilor dar nu au luat măsuri.

Bogdan Dinu, reporter Observator: În 2019 inspectorii de la prevenire ISU Prahova au mers la pensiune să vadă dacă are aviz de incendiu. N-avea. I-au dat patronului, şase avertismente desi puteau să îi închida afacerea.

Raef Arafata: Putea să fie închis, n-a fost închis. Faptul că după 4 ani n-a mai fost făcută nicio revenire. Fostul şef al ISU şi adjunctul lui, care era chiar la control şi a semnat controlul, amândoi au plecat acum aproximativ doi ani. Nu pentru că au ajuns la pensie sau au vrut ei. 

Răzvan Şandru, fost şef Inspectiei de Prevenire: Din datele efectuate in baza unitatii noastre nu a fost emis acest document. inca verificam corespondenta purtata cu dumnealor.

DSU a făcut acum plângere la Parchet și a dechis propria anchetă în Prahova. Cei doi şefi iSU care si au pierdut funcţiile nu mai sunt de găsit în aceste zile.

10 ani fără autorizaţii

De 10 ani, Ferma Dacilor a funcţionat fără autorizație de construire şi fără aviz de la pompieri. Avea în schimb de la Ministerul Turismului şi o stea. Instituţia spune că nu avea atribuții să ceară aceste autorizații când a dat certificat. De a lungul timpului toate institutiile Statului au trecut în control pe la Ferma Dacilor. Inspectoratul pentru Situatii de Urgentă, Inspectia Muncii, Politia din Prahova, Directia Sanitar Veterinară si Protectia Consumatorului. Dar nu au fost găsite nereguli. 

În schimb, în 2019, președintele CJ Prahova a cerut în instanţă demolarea Fermei Dacilor tocmai pentru că nu avea autorizaţie de construire. Judecătorii au respins cererea.

Bogdan Toader, fostul președinte al CJ Prahova: Am mers în instanţă pe baza unor documente, poze, rlv, vizite in teren din parte specialiştilor CJ. 

Între timp, DNA a redechis dosarul care vizează modul în care inspectorii ISU au făcut controale la  "Ferma Dacilor".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Arafat: Ferma Dacilor trebuia închisă din 2019. ISU a dat 6 avertismente şi nu a mai revenit în control